Pesma koja izaziva duboku emociju

Pesma koja izaziva duboku emociju

 

Pesma koja izaziva najdublju emociju  nastala je  tokom velike patnje srpske vojske u Prvom svetskom ratu, dok su boravili  na grčkom ostrvu Krf, koje je našoj vojsci tada bilo utočište.

Jedna od najlepših balada svih vremena, predivna ljubavna pesma  „Ne ljuti se na mene oko moje“ nastala je zahvaljujući romansi između Grkinje i srpskog vojnika. Velika, a fatalna ljubav opevana je u ovoj divnoj grčkoj pesmi.

Osećanja između Grkinje  i srpskog vojnika, bila su  jaka, ali njegova svest o dužnosti prema otadžbini nadjačala je tu ljubav i odvojila ga od ljubljene  koju je mnogo voleo. Krenuo je na Solunski front , osećajući u dubini duše da se možda nikada više neće sresti.

Devojka dobija pismo u kome  joj voljeni obećava da će se sigurno vratiti. U pismu joj piše da čak i ako više ne bude živ, da će joj doći na prozor u obliku ptice i poželeti laku noć.

Pismo svog dragog devojka je pretočila u stihove  pune ljubavi i bola. U pesmi je iskazana duboka naklonost i nostalgija, ali i to da je srpski vojnik  svoju lojalnost prema otadžbini i svom narodu  stavio i ispred svog života i emocija. Ovu pesmu pevali su mnogi pevači. Najemotivniju verziju otpevao je  grčki pevač Jorgos Dalaras .

Pesmu u ovoj verziji možefe poslušati  na linku https://www.youtube.com/watch?v=sxy3laI7v18

Tekst pesme:

“Ne ljuti se na mene, oko moje”

 

Ne ljuti se na mene, oko moje

Ne ljuti se na mene, oko moje

što u tuđinu odlazim,

ptica ću postati

i ponovo ću tebi doći.

Otvori prozor

plavi bosiljku moj

i slatkim osmehom

poželi mi laku noć.

Ne ljuti se na mene, oko moje

što ću te sada napustiti

i dođi na kratko, da te vidim

da se od tebe oprostim.

Otvori prozor

plavi bosiljku moj

i slatkim osmehom

poželi mi laku noć.

Danas je ova pesma  himna srpsko – grčkog prijateljstva, i simbol neraskidivih veza koje su uvek  postojale  između stanovništva Krfa  i Srba.