Koncert YU Grupe u Beogradu

Yu grupa koncerti

Bend koji najviše traje u istoriji domaće rokenrol scene, legendarna YU Grupa, 45 godina čistog rokenrola  proslaviće spektakularnim koncertom u beogradskoj Hali sportova 17. decembra 2015 godine. Na koncertu pored ovog benda  nastupiće i  specijalni gosti.

Svih ovih godina koliko grupa traje, publika je prepoznala  autentični rokenrol zvuk kome je YU Grupa ostala dosledna i  fantastičnu energiju koja  je prisutna na svakom njihovom koncertu.

1970 godine grupu su osnovali braća Dragi i Žika Jelić.Članovi prve postave bili su još Miodrag Mive Okrugić i Velibor Boka Bogdanović . Ime grupi odabrala je publika  na njihovom nastupu  u Zemunu u klubu  Sinagoga  29. novembra 1970.

Krajem decembra 1970. godine snimili su  prvi singl pod nazivom “Nona”.  Istoimena pesma inspirisana kosovskim motivima, postala je hit a tiraž je brzo rasprodat. Yu grupa je postala pionir smislene upotrebe etno zvuka u domaćoj rok muzici.

U organizaciji emisije “Veče uz radio” I Programa Radio Beograda, održali su prvi samostalni koncert  21 janura 1971. u “Dadovu” .

Leto  1971. godine obeležila je svirka u prestižnom klubu “Lanterna” u Rovinju. Po povratku iz Rovinja,  Mive je napustio bend, a umesto njega grupi je pristupio  gitarista Miodrag Bata Kostić, sa kojim je grupa već imala saradnju, jer je Bata već za njih pisao udarne numere inspirisane folkom. 1972. godine objavili su sing sa numerom   “Bio jednom jedan pas” . Muziku na tekst dečije pesmice uradio je Bata Kostić. Zatim je usledila turneja  u Bugarskoj,  tokom koje su za dvadeset dana održali četrdeset koncerata. Sledio je nastup na rok večeri “Beogradskog proleća” , a zatim turneja po Srbiji i Makedoniji. Po povratku sa turneje  Bata Kostić i Boka Bogdanović su napustili grupu, a umesto njih grupi je pristupio bubnjar Ratislav Raša Đelmaš. Sledili su nastupi po čitavoj zemlji, nova publika pridobijena je  u Hrvatskoj i Sloveniji. Pesmu “Šta će meni vatra” snimili su krajem 1972. Prvom polovinom  1973. Posle nastupa u  tada prestižnom klubu “Marquee”, ukazala im se prilika  da se muzički oprobaju u Engleskoj. Zbog zakazanog koncertau Hali sportova  koji je unapred bio rasprodat, odustali su, što sebi nikad nisu oprostili. Početkom leta 1973 godine  objavili su debitantski  LP na kome su se našli hitovi: “Crni leptir”, “Trka”, “Čudna šuma”, “Noć je moja”.  “More”.

Godine 1976. grupu napušta  Đelmaš, a na njegovo mesto  je došao malo poznati bubnjar Dragan Micić, da bi se grupi  krajem 1976. godine priključio takođe malo poznat gitarista Nedžat Maculja. 1977. godine u proleće, krenula je turneja po  SSSR-u na kojoj je  održano 64  koncerta. Iste te  godine snimili su LP “Među zvezdama”.

Sledeći LP  pod nazivom “Samo napred”,  izdali  su  1979. godine, Na albumu su se našle pesme  “Identitet”, “Udaj se dobro”, “Ideš mi na nerve”, “Autobus za raj”

1981. godine  godine krajem avgusta grupa je imala peh. Izgoreo im je kombi sa svom opremom. Posle ovog incindenta grupa je prestala sa radom.

Tek leta 1987. godine grupa se ponovo okupila.  Odluka da se vrate na scenu krunisana je izdavanjem  albuma “Od zlata jabuka”. Naslovna pesma inspirisana etno uticajima postala je udarni hit.  U novembru 1988. godine izdali su  LP “Ima nade” sa numerama “Mornar” i “Dunavom šibaju vetrovi”. Zatim je usledilo objavljivanje  ploče “Tragovi”.

Povodom proslave dvadesetdrugog rođendana koji je obeležen koncertom, osim starih članova grupe, grupi se pridružio Petar Jelić, sin trećeg brata Radeta Jelića. Album “Rim 1994” snimljen je u Italiji. Posle duže pauze,  2004. godine, snimili su CD “Dugo znamo se”.

YU Grupa je  do sada  izdala 10 singlova, 11 studijskih i jedan živi album.U pripremi je 12. album koji će premijerno biti predstavljen na koncertu 17 decembra u beogradskoj Hali Pionir. Nadamo se da će publika imati priliku da se podseti najvećih hitova i uživa u numerama  : Crni leptir, More, Čudna šuma, Od zlata jabuka,  Dunavom šibaju vetrovi i dr.