Neda Ukraden – koncert Toronto

 

13 Novembar    Neda Ukraden – Toronto    8:00pm u Phoenix Concert Theatre, Toronto, ON, Kanada.

Poznata pevačica Neda Ukraden održaće koncert  13 novembra  u Torontu.  Ljubitelji njenih pesama imaće priliku da se podsete starih hitova koje su joj donele popularnost širom regiona.

Rođena je 1950 godine u malom hrvatskom mestu Imotsko. Iako je završila dva fakulteta životno opredeljenje joj je do dana današnjeg  ostala muzika.

Sklonost ka muzici pokazivala je od malih nogu. Još u osnovnoj školi pevala je u horu na priredbama.

Profesionalna karijera Nede Ukraden počela je daleke 1967 godine. Te godine snimila je  prvu pesmu za Radio Sarajevo, pod nazivom  Igra bez kraja, sa kojom je nastupila na prvom festivalu Vaš šlager sezone i osvojila nagradu za najboljeg debitanta.

Zapažen nastup imala je na festivalu Opatija 1975 god izvela je numeru  Srce u srcu.

1975 i 1976  nastupala je zajedno sa grupom Kamen na Kamen, sa kojom je snimila dve ploče pod nazivom   Neda Ukraden & Kamen na kamen. i Ko me to odnekud doziva. 1977  izdala je ploču pod nazivom Nedine najlepše pesme  a 1979  Još te volim..

Period  od 1980-te do 1990-te definitivno je bilo u znaku Nede Ukraden.

Saradnja sa Đorđem Novkovićem i Rajkom Dujmićem donela joj je veliki uspeh. 1982. godine snimila je LP, To mora da je ljubav, koji se prodao u 350.000 primeraka i koji je bio prekretnica u  njenoj karijeri. Svi naredni albumi  postigli su sjajne tiraže. Oči tvoje govore izdat  je 1984. Album Hoću tebe  izdat 1985. na kome se našla hit pesma  “Zora je” dostigao je tiraž više od  500.000 primeraka. Zatim slede albumi  Šaj, šaj  izdat 1986., Došlo doba da se rastajemo izdat 1987., Posluži nas srećo  i Ponoć je, izdati 1988. i Dobro došli  izdat 1989.

Osim fantastičnih tiraža, u ovom periodu Neda je osvojila i  brojne nagrade za pevačicu godine, hit i ploču godine. Dobitnik je i nagrade Zlatna ptica Jugotona za preko dva miliona prodatih ploča. Čuveni hit  Zora je, autora Đorđa Novkovića, preveden je na trinaest svetskih jezika.

Posle ratnih godina Neda se preselila u Beograd. 1992. godine objavljuje album  pod nazivom  Vidovdan/Nek’ živi muzika, a zatim slede  još tri albuma.

2006  snima album  Oduzi mi se poljupcima. Na ovom albumu našla  se pesma Gorana Bregovića, Maki, Maki  koja je pored naslovne postala vodeća na albumu.

Album Da se nađemo na pola puta izdat je  2009. Singl sa istoimenom pesmom zabeležio je veliki uspeh. 2010 – izdaje album  Radujte Se Prijatelji, 2012 album  – Biti Svoja  i 2013  sing – Dobro Dosli Sampioni.

Tokom višedecenijske  karijere sarađivala je sa najeminentnijim domaćim kompozitorima, poput  Đorđa Novkovića, Rajka Dujmića, Đele Jusića, Kemala Montena, Arsena Dedića, Zrinka Tutića i Nikole Borote, Gorana Bregovića.

2010 godine, 40 godina  uspešne karijere obeležila je koncertom u prepunoj Beogradskoj Areni.

Neda Ukraden i danas  spada u  najuspešnije  pop pevačice regiona. Iza nje je veliki broj koncerata u zemljama Ex Jugoslavije i inostranstvu.

Popularnost koju ima je plod upornog  višedecenijskog rada. Njen uspeh nije slučajan i nije došao preko noći.