Električni orgazam koncert Beograd

35 godina karijere Električni orgazam proslaviće koncertom u Domu omladine 26. decembra 2015 godine. Ljubitelji njihove svirke imaće priliku da na koncertu čuju  neke od numera  sa svih dosada izdatih albuma , kao i novu pesmu sa albuma koji je u planu da izađe sledeće godine.

 Danas Električni orgazam nosi epitet jednog od najznačajnijih i najdugovečnijih sastava na  domaćoj muzičkoj sceni. Grupu su osnovali  početkom 1980-te tadašnji članovi grupe Hipnotisano pile, Srđan Gojković Gile, Ljubomir Jovanović Jovec, i Ljubomir Đukić,  sa idejom da odsviraju samo jedan koncert, kao predgrupa njihovog matičnog benda. Međutim nakon te jedne svirke po rečima Gojkovića shvatili su da je Električni orgazam glavni bend, a da se Hipnotisano pile raspada.

Zajednički album pod imenom  “Paket aranžman”,  snimili su 1981. sa grupama   Idoli i Šarlo akrobata. Album se ubraja u jedan od najboljih i najznačajnijih albuma tadašnje YU rock scene. I dan danas ovo je jedno od  najslušanijih izdanja toga vremena. Na albumu su se našle tri njihove numere: Krokodili dolaze,  Zlatni papagaj i Vi . Odmah zatim Jugoton im je pružio šansu da izdaju debi album. Bili su  prvi bend iz tadašnje beogradske novotalasne trojke koji je dobio priliku da snimi album.

Zatim sledi odlazak u Poljsku, gde su imali desetak nastupa. Na jednom od koncerta snimili su  mini LP ,,Warszava ‘81”.

Lišće prekriva Lisabon,  album izdat 1982. snimljen  u ljubljanskom studiju Tivoli  smatra se jednim od najboljih.

Godine  1983 izdaju album pod nazivom  Les Chansones Populaires, a zatim 1984.  album Kako bubanj kaze.

Rok album  Distorzija izdali su 1986. Sledeće godine usledilo je izdavanje albuma uživo pod nazivom  Braćo i sestre.

Letim sanjam dišem je naziv albuma izdatog u leto 1988g. na  kome se istakla numera Igra rokenrol cela Jugoslavija. Album su promovisali na koncertu na Tašmajdanu . Ubrzo objavljuju ploču sa izborom najboljih hitova i posle toga prestaju sa radom.

Tokom turobnih i ratnih devedesetih godina, kada su mnogi odustajali od muzike, bend se vratio na scenu. Usledilo je izdavanje  albuma Seks, droga,nasilje i strah u proleće 1992. Dupli album, Zašto da ne, snimljen  krajem 1994. godine bio je stilska kombinacija  albuma Lišće prekriva Lisabon i Distorzija, ali sa ukusom devedesetih. Koncertnim albumom  pod nazivom  Živo i akustično izdatim 1996, bend je napravio  iskorak u novom pravcu. Sledi izdavanje  studijskog albuma  A um bum 1999.godine.

2002 godine izdat je album Harmonajzer. Na sopstvenu prošlost bend se osvrnuo 2006g.  izdavanjem albuma  Breskve u teškom sirupu, kao i CD-om New wave .

Poslednji studijski album izdali su 2010 godine pod nazivom  To što vidiš to i jeste. Ovo je album  na kome su najduže radili  i koji je poprilično pomogao da se produži vek trajanja Električnog orgazma. Za mesec dana rasprodat je  u tiražu od 50.000 primeraka.

Nakon nekoliko godina karijere bend Električni orgazam  dobio je izuzetno pozitivnu recenziju u tada vrlo uticajnom magazinu New Musical Express, a njihov prvi album pojavio se na britanskom tržištu. Međutim karijeru u inostranstvu nisu ostvarili.

Tokom 35 godina postojanja grupa  Električni orgazam se pokazala kao jedna od najznačajnijih domaćih grupa, koja je objavila uticajne i žanrovski izuzetno raznolike albume.

Obeležili su novi talas koji mnogi nazivaju najboljim periodom u popularnoj muzici na prostorima Ex Jugoslavije.  Ta muzika  još uvek izaziva oduševljenje kod publike  pa čak i kod one koja je rođena 20 godina kasnije. Publika koja dolazi na koncerte grupe  je uglavnom iz raznih generacija. Budući da grupa traje toliko dugo, mnoge generacije su odrastale uz njihovu muziku.

Najpozitivniji trenutak u istoriji benda po rečima Gileta je nastup kao predgrupa na koncertu čuvenih  Rolingstounsa u Beogradu 2007. godine.

Električni orgazam“ iza sebe ima 18 izdatih  albuma i pet singlova. Frotmen grupe  Gile izdao  je jedan samostalni i tri albuma za decu u saradnji sa Vladom Divljanom, sa koji je glumio u dečijim predstavama. Radio je  muziku za filmove ,Crni bombarder  i Kako je propao rokenrol.

Neverovatno  je da  bend zamišljen od danas do sutra traje već čitavih 35 godina.