Marko i Boban Markovic orkestar – najbolji trubači na svetu

Boban i Marko trubaci

Zahvaljujući  izuzetnom muzičkom talentu i sviračkom umeću, Boban Marković je proslavio srpsku trubu širom sveta, a on postao svetsko ime.

Najuticajniji svetski muzički  magazin na engleskom jeziku, Songlines, uvrstio je  Bobana Markovića  u listu 50 najboljih instrumentalista  na svetu, kao jedinog trubača na listi. Njihov album „Gipsy Manifesto“ po izboru  izboru američkog sajta Worldmusiccentral.org  proglašen je za najbolji album u 2013. godini. Na ovom albumu unete su mnoge novine, novi instrumente, drugačiji ritam i senzibilitet.  Treba naglasiti da je u glasanju učestvovala publika iz celog sveta, a konkurencija je bila veoma jaka.

Kralj trube, nije skrivao zadovoljstvo što je album, na kojem je autor dve pesme, dok je ostale potpisao njegov sin Marko, postigao toliki uspeh.

Za Bobana Markovića truba nije samo instrument, ona za njega znači život. Od trube živi, sa njom se druži, stiče prijatelje i traži utehu u njoj. Svira zato što voli i što muziku oseća u duši.  Truba je njegova sudbina. Ovaj vrsni muzičar, virtuoz na trubi, zahvaljujući  urođenom talentu za ritam i muziku, posvećenosti trubi i stalnom vežbanju, doprineo je da njegova svirka, koja se ranije slušala samo na veseljima postane poznata širom sveta.

Poziče iz muzičke porodice .Otac, Dragutin, kao i deda sa majčine strane, bili su muzičari.

Počeo je da svira još kao dete. Prvu trubu, koju još čuva, dobio je od oca kada je imao 5 godina. Do desete godine maštao je da postane fudbaler  i više vremena provodio sa loptom nego sa trubom.  Bobanov otac primetio je da njegov sin ima izuzetan muzički talenat i stalno ga je terao da vežba i da upoznaje nove tonove. Kada je napunio 10 godina počeo je ozbiljno da vežba, nekad sviravši do iznemoglosti.  Krenule su i svirke sa ocem po svadbama i proslavama.

Sa 16 godina  već je ozbiljno svirao i zarađivao od muzike. Kada je imao 20 godina osnovao je svoj orkestar. Na jednoj bogatoj svadbi zaradio je prvi veliki novac, od koga je članovima orkestra i sebi kupio po par odela, kako bi izgledali kao pravi orkestar. Bio je veoma ponosan na sebe.  Odlučio je da sa orkestrom može da krene na takmičenja. Ta prva kupljena  odela su im donela sreću. U njima su nastupili  po prvi put na Saboru trubača u Guči i pobedili. Naravno ne zahvaljujući odelima već zato što su svirali  najbolje.

Na najvažnijem  trubačkom takmičenju u  bivšoj Jugoslavije  koje se održava od 1961 godine u Guči,  orkestar Bobana Markovića je počeo da se takmiči 1984. Na ovom takmičenju osvojili su sve nagrade koje se mogu osvojiti.“Majstor tube“ “Zlatna truba”, “Prva truba” i “Najbolji trubački orkestar”. Dobitnici su nagrade  “Najbolji koncert 2000.”, kada su nastupili sa poznatim Lajkom Felixom. Takođe su  dobitnici  zvanično najveće i najprestižnije nagrade “Prve trube Sabora” – “The First Trumpet”. Prvi put se desilo na ovom takmičenju da svaki trubač u  jednom orkestru osvoji najviše ocene po mišljenju svih članova žirija.

Počasni građanin Guče, Akademik Sabora i Ambasador Guče u svetu su takođe  titule i priznanja koje je dobio Boban Marković. Član  je Akademije scensko­muzičke umetnosti u Beogradu.

Osvojivši sve moguće nagrade, najpoznatiji svirač trube u regionu i na Balkanu, 2001. se povukao sa takmičenja u Guči, u koju dolazi svake godine,  kao učesnik Sabora  u van takmičarskom delu. Njegovi ponoćni koncerti na stadionu u Guči svake godine oduševljavaju hiljade posetilaca iz svih krajeva zemlje i sveta. Njegova era u Guči trajala je skoro deceniju i po. Ostvario je životni cilj, prvo mesto u Guči. Ne da je bilo samo jedno prvo mesto već mnoga prva mesta.  O Guči  Boban uvek govori sa mnogo strasti i emocija.

Shvatio je da treba da se povuče  iz takmičenja i ustupi mesto drugima.

Posle prestanka takmičenja na Saboru trubača za mladog i talentovanog trubača Bobana Markovića vrata internacionalne  karijere su bila širom otvorena. Boban i njegov orkestar se vinuo u svet, pronevši zvuk srpske trube širom sveta.

O impresivnoj svetskoj karijeri, svedoče brojna diskografska izdanja i turneje na svih pet svetskih kontinenata. Boban i njegov trubački orkestar odavno su prevazišli ograničavajuće odrednice vezane za ovaj žanr, već su  mu  dali  u najboljem smislu reči status prave umetnosti. Tome u prilog idu snimljeni visokokvalitetni albumi  i broj koncerata na godišnjem nivou sa kojim retko ko može da sepohvali. Iza njega je više od deset  izdatih albuma i preko sto održanih koncerata svake godine. Goran Bregović, Lajko Felix i mnogi drugi inostrani umetnici  bili su saradnici Bobana Markovića. Čuveni režiser Emir Kusturica  angažovao ga je da muzički oboji  poznate filmove „Andergraund“ i „Arizona drim“.

Kao mlad trubač nastupio je u Londonu sa međunarodnim orkestrom sastavljenim od još 20 trubača.Bilo ga je sramota da prizna da ne zna da čita note, već ih je zamolio da mu kompozicuju odsviraju nekoliko puta, koju je zatim bez greške odsvirao na oduševljenje ostalih majstora trube koji su bili zapanjeni

Davnih godina na Džez festivalu u Čikagu, nastupao je  Boban Marković sa svojim orkestrom. Svirali su na bini dugo bez pauze.U publici je bilo i Srba ali i Amerikanaca. Jednog  trenutka poneseni muzikom  Srbi su počeli na binu da bacaju  po jedan dolar, a za njima Amerikanci po deset. Za tili čas bina je bila prekrivena zelenim novčanicama. Prizor je šokirao Bobana i članove njegovog orkestra.

2002 godine orkestru se pridružio  Bobanov sin Marko koje je takođe počeo da uči da svira trubu pre nego što je napunio 5 godina. Pre nego što je postao član orkestra Marko je godinama svakodnevno vežbao i po 10 časova sviranje na trubi. Od turneje koja je krenula u maju iste godine  Marko je stalni član orkestra. U međuvremenu je postao glavni solista, a danas je glavni kompozitor i aranžer. Marko je za 18.rođendan od oca dobio na poklon Orkestar, kojim danas  kreativno upravlja. Marko je sada šef orkestra, a Boban samo član. Po rečima Bobana,  sin je stvarno  to zaslužio, jer je pravo muzičko čudo i već je stvorio  svoj muzički pravac. S obzirom da se Marko odlično snalazi smatra se da upravo on predstavlja budućnost ovog muzičkog pravca  koji umnogome podseća na period nastanka džeza.

Šaban Bajramović, Lajko Felix, Marcus Rojas, Livio Minafra, Frank London, Jerry Gonzalez, Paolo Fresu, Roy Paci,  Miss Platinum, Sezen Aksu, Hüsnü Şenlendirici, Ruzsa, Dubioza Kolektiv, Calexico Kalman Balogh, DJ Shantel, Magdi  su izuzetni muzičari sa kojima su Boban, Marko i njihov orkestar ostvarili saradnju.

Tokom karijere na mnogobrojnim nastupima svirao je poznatom ličnostima kako iz naše zemlje tako i iz sveta. Između ostalih svirao je na fesetivalu u Nemačkoj  čuvenoj fudbalskoj legendi Peleu.  Na Kanskom festivalu Emir Kusturica ga je upoznao sa Šeron Stoun za koju  je Boban izjavio da nikada nije video tako lepu ženu.

U jednom intervjuu je izjavio da pesmu remek delo sa ovih prostora „Zajdi Zajdi“ voli da sluša za svoju dušu kad se osami. U društvu kada se druženje zalije alkoholom zna da zapeva i „Ibar vodo“, kao i vranjanske pesme koje je pevao popularni  Staniša Stošić.

Rodio  se u Vladičinom Hanu i kako kaže tu bi voleo i da ostari. Ne prijaju mu veliki gradovi i gužva.Kada je slobodan u svom rodnom gradu druži se sa drugovima iz detinjstva. Po njegovim rečima od muzike se nije obogatio ali je uspeo da svojoj porodici obezbedi pristojan život. U rodnom mestu ga niko ne smatra zvezdom, i tu je najopušteniji.

Boban  i Marko Marković sa svojim orkestrom nastupaju na festivalima  širom sveta, na kojima su osvojili brojne nagrade i priznanja. Uvek se raduju nastupima u Americi kojima se najviše obraduju naši ljudi iz nekadašnje Jugoslavije  koji na koncertima plaču od sreće, ali i Amerikanci koji uz njhovu muziku prosto polude. Zadnji nastup pred Beogradskom publikom imali su na „Birfestu”. U tri sata ujutru svirali su  pred 150.000 ljudi.

Zahvaljujući energiji koju  magičan zvuk trube prenosi na slušaoce, njihove pesme se  emituju i na Bi­Bi­Si radiju.

Pozitivna energija koju Boban i Marko emituju svojim sviranjem  ne ostavlja na koncertima nikoga ravnodušnim , naročito strance. Na prve taktove muzike noge ne ostaju mirne, romski ritmovi i one najukočenije teraju na igru. Gde god da nastupaju, publika pada u trans. Na festivalu u Danskoj  ponet čarobnom atnosferom Boban je  jednog momenta zatvorio oči i i kleknuo na kolena. Kada je otvorio oči imao je šta da vidi. Sva publika je klečala na kolenima i pevala zajedno sa njim.  Takve scene retko koji muzičar može da izmami kod publike.

Poznati “Folk festival” u Kembridžu, festival „Roskilde” u Danskoj, “ Ilosaarirock festival” u Finskoj, mađarski “Kampus fest” koji se održava u Debrecinu su samo neki od festivala  na kojima su imali više nego uspešne nastupe.

“Kalašnjikov”, “Da zna zora”, “Zajdi, zajdi”, “Mesečina”, “Đurđevdan” su pesme  koje u izvođenju orkestra Bobana i Marka Markovića izazivaju  pravu euforiju među razigranom publikom. Za čuvene trubače nema odmora.

Nedavno su završili rad na novom albumu koji zajednički objavljuju sa Jusinom Stečkovskom, poznatom  muzičkom divom iz Poljske. Na albumu, koji je trenutno u fazi postprodukcije, nalazi se pet Bobanovih i pet Justininih komozicija. Posle izlaska albuma očekuju ih  zajednički nastupi .

U pripremi je materijal  za novi samostalni album. Na jesen ih očekuju brojni koncerti,  kao i  i pripreme za dvomesečnu turneju po Americi  i Kanadi planiranoj za proleće 2016. godine.

Osim Bobana i Marka Markovića članovi orkestra su:

Saša Jemčić

Goran Spasić

Danijel Mirković

Dragan Krstić

Miša Koljenović

Aleksandar Stošić

Živorad Dimitrievski

Dragan Jovanović

Stefan Petrović

Deni Jović

Diskografija

Hani Rumba –izdat 1997

Zlatna Truba- izdat 1998

Srce cigansko i Millennium-  izdati 2000.

Bistra Reka- izdat 2002:

Live in Belgrade- izdat 2002

Boban i Marko- izdat 2003

Pesme

– Mere yaara dildara

– Juznjacka uteha

– sat

– Mundo cocek

– Od srca

– Bugarcica

– Boban I Marko

– Markov let

– Sanaj samba

– Magija

– Hajde Bobanae zasviraj

– Balkan fest

– Povratak u Han

– Bratski cocek

– Biseri Srbije

The Promise- izdat 2006

Brass Madness – izdat 2007

Go Marko Go – izdat 2008

Devla- izdat 2009

Golden Horns; The Best of Boban i Marko Marković izdat 2010:

Čovek i truba- izdat 2012

Gypsy manifesto- izdat 2013

Boban Markovic Orkestar – Best Of

Pesme

– Leskovacki sa

– Surdulicki sa

– Romski cocek

– Zajkova igra

– Djekove gajde

– Hani rumba

– Cik Cik

– Ring-ring

– Sapeso cocek

– Batin cocek

– Samanta cocek

– Cocek Sanela

– Kristijanovo kolo

– Setnja

– Oj javore splet

– Lorhanov cocek

– Vlaske trube

– Dusa roma

– Zajdi zajdi

Kompilacije

King Of The Serbian Trumpet – izdat   2004

Golden Horns  – The Best Of- izdat  2012