Koncert Dina Merlina u Sarajevu Kosevo 26 Jul 2015

dino merilin koncert na koševu

Pop-rock grupa “Merlin”, osnovana je 1983 g. a njen  idejni vođa, kompozitor, tekstopisac i pevač bio je Edin Dervišhalidović. Do 1990, sa grupom Merlin snimio je pet albuma.  Solo karijeru  Edin Dervišhalidović započeo je 1991. godine pod umetničkim imenom Dino Merlin. Tokom duge muzičke karijere komponovao je preko  150 pesma, od kojih se mnoge smatraju za  evergrin, i spadaju u  najpoznatije i najslušanije. Sem muzike  i odličnih tekstova, na njegovu veliku popularnost imala je uticaj  i nepresušna harizma koju Dino poseduje.

Jedan od najpopularnijih pevača u regionu, najveća zvezda sa ovih prostora, Dino Merlin, posle objave jedanaestog po redu  studijskog albuma  “Hotel Nacional”, 2014 godine  krenuo je na turneju na kojoj je promovisao 11 novih pesama sa ovog albuma. Posle održanih koncerata u 80 gradova ex Jugoslavije, Evrope, Kanade i Amerike turneja je kulminirala koncertom na najvećem bosanskohercegovačkom stadionu Koševo 25 jula 2015 . Ovim koncertom završena  je turneja započeta u leto  2014 godine. “Hotel Nacional” je jedan od najuspešnijih albuma koji je izašao iz muzičke radionice Dina Merlina.

Za veliki koncert Dina Merlina na Koševu vladalo je ogromno interesovanje. Karte su bile rasprodate dva dana pre koncerta,  a koncert pred oko 70.000 ljudi nadmašio je je sva očekivanja. Ni malo hladnije vreme ni kiša nije sprečila veliki broj ljubitelja Dinove muzike  iz BiH, regiona i sveta da se  25 jula nađu na Koševu. Koncert na stadionu je bio jedini koncert  koji je Dino održao  u 2015.  u Bosni i Hercegovini.

Dino je već tri puta nastupao na Koševu, 2000, 2004. i 2008. i tom prilikom publici  je priredio istinske spektakle. Ovo je bio njegov četvrti nastup posle sedam godina pauze. Merilin je jedini  muzičar iz regiona, Evrope ili sveta koji je uspeo da četiri puta napuni stadion Koševo u Sarajevu.

Kada se pojavio na bini  koju je krasila odlična scenografija u šerenom odelu, publika ga je pozdravila ovacijama. Jednim od najvećih hitova sa poslednjeg snimljenog albuma Hotel Nacional, Školjka koji je na službenom Dino Merlin Official Jou Tube kanalu pregledan više od 8. miliona  puta, Dino  je započeo koncert karijere. Već na prve taktove numere, publika je pala u trans, reagovala vriskom i numeru zajedno sa Dinom otpevala do kraja uglas.

Zatim je sledilo izvođenje numera sa poslednjeg albuma “Hotel Nacional”, pesme :Ruža, Sve do medalje, Sunce, Ako izgovorim ljubav, Hotel Nacional,  Sve dok te bude imalo,  Rane.

Takođe na oduševljenje publike naišle su i pesme iz ranijeg perioda Supermen, Učini mi pravu stvar, Sredinom , Nedostaješ, Ja potpuno trijezan umirem, i Deset mlađa. Pesmom Jel Sarajevo gdje je nekad bilo, Dino je kod publike izazvao posebno oduševljenje.

Do kraja koncerta koji je trajao tri sata, publika je pevala zajedno sa Dinom i  uživala u pesmama: Kad si rekla da me voliš, Eh da je tuga snijeg, Nešto lijepo treba da se desi, Kremen, Sve je laž, Godinama,  Hitna, Laku noć moja Barbiko.

Za vreme izvođenja numere “Kad čovjek voli ženu”,  publika je  tribine osvetlila telefonima.

koševo koncert Dina Merilina

Pesme Moj je život Švicarska, Kad zamirišu jorgovani, Bosnom behar probeharao, Lažu, lažu me i Undo ,Dino Merilin je izveo sa svojim bendom na bis. Na kraju koncerta  usledio  je veličanstveni vatromet iznad stadiona.

Koncert na Koševu pamtiće se po emotivnom izvođenju pesme Ruža, ali i po momentu  kada je celo Koševo zapevalo Bosnom behar probeharao.

Četvrtim spektakularnim koncertom na Koševu pred oko 70.000 ljubitelja njegove muzike, Dino Merlin je dokazao zašto nosi epitet “Sarajevski muzički beg.” Svojim pesmama Dino Merilin je poručio publici da ih sve voli. Pokazalo se da  je njegova data izjava kojom je najavio koncert na Koševu, da je stadion na Koševu  za njega posebna pozornica i arena i to je teren na kojem najbolje igra tačna. Očekuje se da će veliki muzički i produkcijski spektakl na Koševu  biti objavljen i na DVD-u.