Bijelo Dugme koncert Mostar

 

 

 

Mostar koncert Bijelo Dugme

Povodom čedrdesetogodišnjice od osnivanja, grupa Bijelo Dugme planira održavanje velokog broja koncerata u regionu. Planirano je održavanje sedam koncerata u Hrvatskoj, jednog u Beogradu, Mostaru i još nekim gradovima u Bosni i Hercegovini.  Ljubitelji muzike ove legendarne  grupe imaće priliku da  uživaju u hitovima Bijelog Dugmeta, ali i u nekim od najvećih hitova koji su nastali tokom samostalne karijere Gorana Bregovića.

Iako je četiri decenije prošlo od postanka ove grupe, muzika i hitovi Bijelog Dugmeta i dalje je aktuelna.

Goran Bregović i njegov  Orkestar za svadbe i sahrane, potpomognuti  Alenom Islamovićem na radost mnogobrojnih fanova u Bosni održaće  7. Avgusta 2015 godine   koncert na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru. Kratkom video porukom Goran Bregović je pozvao sve one koji vole muziku Bijelog Dugmeta da dođu na koncert u gradu na Neretvi  i da zajedno proslave jubilej. Kao predgrupa na koncertu će nastupiti mostarska grupa Zoster.

Turneja kojom se obeležava 4 decenije postojanja  pod nazivom  “Ko ne poludi, taj nije normalan” krenula je u junu 2014 g. koncertom u Ljubljani, a zatim su usledili  nastupi u Minhenu, Skoplju, Beču, Cirihu, Nju Jorku, Čikagu, Torontu, Novom Sadu, Budvi,Dubrovniku. Turneja  će trajati tri godine, tokom koje će grupa nastupiti u šezdeset gradova,  od Aljaske do Australije.

Obožavaoci ovog kultnog benda imaju priliku  da na koncertima uživaju  u tematskoj večeri posvećenoj upravo Bijelom Dugmetu, grupi koja je pomerila granice i uspostavila nove standarde,  ispisujući istoriju rok muzike.

Prvi album “Kad bi bio bijelo dugme”  grupa je objavila1974g, tačno pre 41 godinu. Do 1989 godina grupa je aktivno nastupala i do tada izdala devet studijskih albuma.

Već duže vreme Goran Bregović uspešno nastupa u inostranstvu sa svojim  Orkestrom za svadbe i sahrane, izvodeći numere koje su nastale nakon raspada “Dugmeta”. Na turneji kojom se slavi jubilej, na koncertima namenjenim publici sa prostora Ex Jugoslavije, sedamdeset posto repertoara činiće najveći hitovi iz karijere Bijelog Dugmeta,a ostatak  pesme koje je Bregović kompoova za Orkestar za svadbe i sahrane.

Kao pevači u grupi su nastupali   Mladen Vojičić Tifa,  Alen Islamović i Željko Bebek koji je uz Bregu bio najistaknutiji član grupe.

Koncerti na turneji, kojom  Goran Bregović, pevač Alen Islamović i Orkestar za svadbe i sahrane obeležava četrdeset godina od izdavanja prve ploče legendarni “Dugmića”,  dočekani su sa oduševljenjem. Svi koncerti su odlično posećeni, a  Alen Islamović i danas zvuči kao na pločama “Bijelog dugmeta”. Brega i Islamović već od prve pesme osvajaju publiku, među kojima je i dosta mlađe generacije koja zna sve njihove pesme napamet.

Na koncertu Bijelog Dugmeta u Mostaru očekuje se veliki broj onih koji vole muziku “Dugmića”.