SMAK – Koncert u Beogradu

20 Juna, 2015. godine na Ušću grupa  SMAK prirediće  veliki rok spektakl. Posle duge pauze ljubitelji rok muzike, kako iz naše zemlje tako i regiona, imaće priliku da uživaju u velikim hitovima  ove poznate grupe, među kojima su Crna dama, Ulazak u harem, Satelit, Biska 2, Šumadijski bluz, El dumo, Zajdi zajdi, Daire.

Na Ušću  grupa će nastupiti u postavi, na  čijem čelu su osnivači grupe: gitarista Radomir Mihajilović  Točak, bas gitarista Zoran Milanović,  pevač Boris Aranđelović, bubnjar  Slobodan Stojanović Kepa. Osim njih tu su i ostali članovi grupe: Mikica Milosavljević, Dejan Stojanović Kepa, Dejan Zdravevski, Filip Milanović, Dejan Najdanović Najda.

Daleke 1971 godine Smak su osnovali  Točak, Kepa i Zoran Milanović. Grupa je dobila ime po istoimenom dramskom kolažu, koji se tada izvodio  u Kragujevcu.

Najčešće su nastupali po Šumadiji, svirajući svetske rok hitove. Na Gitarijadi u Požarevcu 1973 godine  podelili su prvo mesto sa lokalnom grupom Dijamanti. Bio je to njihov zvanično prvi značajan uspeh. Iste godine bili su pobednici Festivala pop muzike održanog u banatskom selu Sanad. U to vreme  svirali kao predgrupa sastavima Deep Purple i Bijelom dugmetu.

Prvi samostalni koncert  održali su 1974 godine na Filološkom fakultetu u Beogradu. Na tom koncertu  prvi nastup sa njima imao je orguljaš Lazar Ristovski, koji  je kasnije postao redovan clan grupe Smak.

Marta 1974 godine izdali su prvi singl na kome su se našle pesme  Živim ja i Biska 16.

Ulazak u harem je bila naslovna pesma dva ista singla koja su izdali za dve različite diskografske kuće 1975 godine. Instrumentalna numera Ulazak u harem nezvanično je gitarska himna, koju su svi gitaristi počeli da skidaju i na taj način pokazuju  svoje umeće na gitari. Ovu numeru Mihajilovića je naučio da svira njegov prvi učitelj gitare Dragoljub Jaraković Jarak koji  je ujedno i  kompozitor ove numere. Na žalost umro je nekoliko meseci pre nego što će njegov najpoznatiji učenik snimiti legendarni Ulazak u Harem.

Svoj maxi singl pod nazivom Satelit  izdali su 1976 godine. Promocija ovog singla   pamti se po improvizovanoj svirci u avionu na letu od Beograda do Njujorka.

U proleće 1977 godine u Londonu su snimili album pod nazivom  Crna dama, koji je dostigao zlatni tiraž. U godišnjoj anketi magazina  Džuboks osvojili su priznanje za grupu godine, za najbolji album, singl, omot ploče. Ovaj album  našao na listi „Top 50″ najprodavanijih jugoslovenskih albuma svih vremena. Posle izdavanja prvog albuma usledila je veoma uspešna turneja.

Zatim su 1978 godine izdali album Stranice našeg vremena. Prvu ozbiljnu krizu grupa je imala 1978 kada je Točak napustio grupu. Krajem 1979. Točak se vratio u grupu i sa sobom doveo Lazara Ristovskog tadašnjeg člana  Bijelog dugmeta, što je u javnosti odjeknulo kao senzacija.

1980 godine izdali su   album pod nazivom   “Rok cirkus”  a 1981godine album pod nazivom  Zašto ne volim sneg.

Članovi grupe odlučili su krajem juna 1981 prestanu sa radom i posvete se solo karijerama. Tim povodom održali su oproštajni koncert na Kalemegdanu pred oko 6000 svojih vernih obožavaoca.

Nakon  pet godina pauze 1986 godine  grupa se ponovo aktivira u izmenjenoj postavi  i izdaje album  pod nazivom Smak86. Album nije doživeo veće uspehe  i grupa ubrzo prestaje sa radom.

U maju 1992.grupa se ponovo aktivira, održava koncerte po Srbiji  i izdaje kompilacijski album  pod nazivom  Smak: retrospektiva.  Prestanak rada grupe usledio je brzo, da bi se grupa okupila ponovo  1994. godine pod vođstvom Točka i Kepe, ali u bitno izmenjenom sastavu. 1995 godine izdali su album Bioskop Fox, posle koga je usledila turneja  po Srbiji, koja im nije donela  uspeh koji su očekivali.

Tokom 1977 održali su brojne koncerte u Sloveniji. U kragujevačkom bioskopu Šumadija održali su koncert bez publike, i taj snimljen materijal su objavili  2000-te godine na albumu Live Without Audience.

Zapažen je njihov nastup na gitarijadi u Zaječaru 2001 godine.

2012 godine održali su povratnički koncert  pred oko 20.000 gledalaca  u Kombank areni u Beogradu. Nastupili su u originalnoj postavi, sa novim pevačem, izvodeći najveće hitove  koji su obeležili njihovu dugu karijeru. Koncert je proglašen za rok koncert godine u Srbiji.

Tokom dugogodišnje karijere grupa Smak je  istrajala u negovanju sopstvenog stila bez posebnih uzora  bez obzira na trendove. Zato ne čudi zašto je Smak  stekao status kultne grupe.