online prodaja originalnih CD &DVD

dr@dssound.comTel 416 421 7437. Home page klikni ovde

Najavljeno snimanje novoga filma

 

 

 

Dusan Kovacevic filmovi

 

Premijere "Svetog Georgija..." veceras u Beogradu
Izvor: Tanjug |11. mart 2009. 07:00:04
BEOGRAD, 11. marta (Tanjug) - Film "Sveti Georgije ubiva aždahu", po scenariju Dušana Kovacevica u režiji Srdana Dragojevica, bice premijerno prikazan veceras u Beogradu u velikoj dvorani Centra "Sava".

Ovaj dugo ocekivani film objedinjuje ratnu melodramu iz vremena Prvog svetskog rata, ljubavnu pricu i crnohumorni prikaz srpskog mentaliteta.

U velikoj glumackoj ekipi glavne uloge igraju Lazar Ristovski, Nataša Janjic i Milutin Miloševic.

Produkciono ambiciozan projekat, sa budžetom od 4,5 miliona evra, realizovalo je više od hiljadu ljudi. Snimanje je trajalo 90 radnih dana, tokom 2007. godine, na lokacijama u Srbiji, Republici Srpskoj i Bugarskoj.

Kao producenti potpisani su Dušan Kovacevic, Lazar Ristovski, Srdan Dragojevic, Biljana Prvanovic, Zoran Cvijanovic i Milko Josifov.

"Sveti Georgije ubiva aždahu" bice premijerno prikazan sutra, 12. marta u Banja Luci, dan kasnije u Nišu, a usledice redovni bioskopski život na 20 kopija u distribuciji "Sinearsa".

Sveti Georgije ubija azdahu
Najavljeno snimanje novog domaceg filma
Sveti Georgije ubija aždahu
Prvi zajednicki filmski projekat Srbije i Republike Srpske dve vlade podržace sa 1.550.000 i 750.000 evra
Prva klapa novog domaceg filma „Sveti Georgije ubija aždahu”, koji ce biti realizovan po scenariju Dušana Kovacevica i u režiji Srdana Dragojevica, najverovatnije ce pasti na Ðurdevdan, 6. maja naredne godine, najavljeno je juce na konferenciji u Tanjugovom pres-centru u Banjaluci, prenošenoj putem video-linka i u Medunarodnom pres-centru Tanjuga u Beogradu.

„Sveti Georgije ubija aždahu” bice prva filmska koprodukcija vlada Republike Srbije i Republike Srpske u koju ce naša vlada investirati 1.550.000 evra, a vlada Republike Srpske 750.000 evra.

– Film je zasnovan na mom komadu „Sveti Georgije ubija aždahu” koji se donedavno igrao na sceni Ateljea 212 u Beogradu i još uvek se igra u Banjaluckom pozorištu, a zasnovan je na istinitom dogadaju i pocetku Cerske bitke. Okvir ove price je pocetak Prvog svetskog rata, a njen portret je ljubavna prica o troje ljudi koji su povredeni u balkanskim ratovima, a zatim kao invalidi nastradali u Prvom svetskom ratu – objasnio je Kovacevic i dodao da ce ovaj film epohe i rekonstrukcije pocetka prošlog veka biti vrlo zahtevan i važan, jer u našoj kinematografiji nema svetlih primera filmova o Prvom svetskom ratu u kojem je stradalo mnogo Srba.

Kovacevic smatra da se izdvaja „Marš na Drinu”, koji je proglašavan nacionalistickim, ali da je to „film o izvlacenju topa na kotu”. On smatra da se tom istorijskom periodu u Srbiji ne posvecuje dovoljno pažnje i da se u školama izucava samo kroz dva casa.

Reditelj Dragojevic dodao je da je budžet filma od 3.500.000 do 4.000.000 evra, da ce snimanje trajati 12 nedelja na lokacijama sa obe strane Drine i da se premijera može ocekivati pocetkom 2008. godine.

– Ovaj film je najveci kulturni projekat dve republike. Pre desetak dana Vlada Srbije donela je odluku da film podrži sa 1.550.000 evra. Ovih dana bice uplaceno 50 miliona dinara, a preostalih 80 miliona dinara u prvom kvartalu naredne godine – izjavio je Mladan Dinkic, donedavni srpski ministar finansija, isticuci da ovo nije deo njegove predizborne kampanje, jer je projekat dogovoren pre raspisivanja izbora, te da ce ovaj film „nadživeti mnoge vlade”.

Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srpske, najavio je da ce ta vlada u film uložiti 750.000 evra i da taj projekat upucuje Republiku Srpsku na novi put postojanja kinematografije. Znacaj ovog projekta je i to što ce deo autorske i glumacke ekipe biti angažovan iz Republike Srpske, što Anton Kasipovic, ministar prosvete i kulture RS, vidi kao važan korak za tamošnju Akademiju umetnosti. Na juceranjoj konferenciji govorili su i Lazar Ristovski, jedan od producenata i jedan od glavnih glumaca u filmu, i Zoran Cvijanovic, koji ce takode igrati u filmu, ali njihova izlaganja beogradski novinari nisu culi zbog prekida linkovske veze izmedu Tanjugovih pres-centara u Banjaluci i Beogradu.

 

Svi ostali CD ,DVD VHS Klikni ovde
 

 

serbparty azraciodeKarte