online prodaja originalnih CD &DVD

dr@dssound.comTel 416 421 7437. Home page klikni ovde

Sajam knjiga -Beograd 2008

 

Kupite najnovije knjige

Pogledajte zvanicni sajt sajma knjiga

Otvoren sajam knjiga u Beogradu

 

VELIKE gužve vec od podneva, buljuci radoznalih posetilaca kraj gotovo svakog štanda, mnogobrojni bibliotekari koji su došli da poruce nova izdanja, promocije iz casa u cas, desetine novih naslova koji stižu pravo iz štamparija... obeležili su sredu na Sajmu.
Ogromna ponuda, od klasika i enciklopedijskih i leksikografskih izdanja, preko antologija, monografija i svetskih bestselera, do debitantskih dela i prelepih knjiga za decu, sve to stvara atmosferu uzbudenja, radoznalosti. Okruženi sa takvim obiljem duha i uma, vatreni knjigoljupci gotovo da su spremni da poveruju u misao Malarmea - da je svet stvoren zbog knjige.
Na štandu „Mono i Manjana“ ne mogu se zaobici prva dva od deset tomova „Istorije covecanstva“ (svaki po 3,5 hiljada dinara), znatno dopunjeno i prošireno izdanje cuvene Jansonove „Istorije umetnosti“ (11.200 dinara), dva od tri toma Prve školske enciklopedije uz koje ide i CD, nova edicija za mališane - „Životinje“, kao i hit trileri „Primoran“ Džonatana Kelermana, „Tumacenje ubistva“ Džeda Rubenfelda i „Vrt uživanja“ Đacinte Karuzo, svi po ceni od 495 dinara.
„Evro - Đunti“ koji ove godine obeležava dve decenije postojanja, izložio je „Ilustrovani atlas Srbije“ Stevana Ognjenovica (1.200 dinara), tri naslova iz nove edicije za mališane „Riznica prica“, još dva romana americke bestseler spisateljice Stefani Majer, „Mlad mesec“ i „Pomracenje“ (po 480 dinara), dve knjige Ce Gevare, „Secanja na kubansku revoluciju“ i „Bolivijski dnevnik“ (po 400 dinara), raskošnu ljubavnu sagu „Drvo izgubljenih ljubavnika“ Sante Montefjore (480 dinara), trilere „Brižni baštovan“ Džona Le Karea i „Rajski cekic“ Kena Foleta (po 300 dinara).
Novosadski „Prometej“ u znaku je monografije „Sveta gora fruškogorska“ Dejana Medakovica (4.700 dinara), treceg dopunjenog izdanja Velikog recnika stranih reci i izraza Milana Šipke i Ivana Klajna (5.500 dinara), leksikografskog dela „Biografije - Srbi zapadno od Dunava i Drine“ Jovana Radojcica (9.000 dinara), u kojem je na cetiri hiljade strana dato oko deset hiljada biografija, kao i izuzetno znacajne studije „Stare srpske biografije“ dr Jelke Redep po ceni od 850 dinara. Ova kuca objavila je u jednoj knjizi i cuvenu „Autobiografiju o drugima“ Borislava Mihajlovica Mihiza, koje odavno nema na tržištu, a sa „Kišom“ iz Novog Sada štampala je kapitalno delo Kloda Levi Strosa „Mitologike“ u cetiri toma.
Iz velike edicije „Sto slovenskih romana“ koju ce „Arhipelag“ objavljivati nekoliko godina, izašle su „Smešne požude“ Draga Jancara (790 dinara) i „Razgovor sa Spinozom“ Goceta Smilevskog (660 dinara). Ova kuca objavila je i izuzetno zanimljivu biografiju nobelovca I. B. Singera iz pera Florans Noavil, knjigu prica „Vašarski madionicar“ Jelene Lengold (645 dinara), autobiografski roman Đerda Konrada „Odlazak od kuce i povratak kuci“ (690 dinara), roman Davida Grosmana „Njeno telo zna“ (850 dinara).
Iako opterecena višemesecnim previranjima, koja su okoncana tek pre mesec dana, „Prosveta“ je uspela da objavi nekoliko zanimljivih knjiga, kao što su roman „Luda cara Troglava“ Nemanje Mitrovica (300 dinara), „Unutrašnje stvari“ Milana Milišica (450 dinara), „Na tudoj svadbi zaigrati“ Hane Kral (550 dinara), esejisticka autobiografija Svetozara Vlajkovica „Pustinja u prašumi“ (350 dinara). Iz produkcije „Draganica“ izdvaja se izuzetna monografija „Manastir Krušedol“ Miroslava Timotijevica (5.290 dinara), novi roman Isidore Bjelice „Poslednja ljubav“ (480 dinara) i nastavak „Princeze“ Meg Kebot (454 dinara).
„Matica srpska“ izložila je „Recnik srpskog jezika“ (5.000 dinara), koji su radili vodeci strucnjaci Instituta za srpski jezik SANU, obradivši 85.000 reci na 1.500 stranica. Ovim, isticu u ovoj kuci, prvi put Srbi u jednoj knjizi imaju standardni književni recnik. Pred citaocima je i treci tom Srpskog biografskog recnika (2.500 dinara), kao i „Istorija srpske književne kritike (1768 - 2007.)“ Predraga Palavestre.

CARSTVO RECI
Zanimljivo delo „Carstva reci“ Nikolasa Ostlera (770 dinara), jezicku istoriju sveta prepunu otkrica ali i anegdota, objavila je „Geopoetika“. Iz produkcije ove kuce pažnju posetilaca privlaci i prvi put objavljeno integralno, necenzurisano izdanje slavnog romana „Na putu“ Džeka Keruaka (530 dinara), koji se svake godine u SAD proda u sto hiljada primeraka. Objavljen je u stvari originalni Keruakov rukopis, pisan tri nedelje, bez pasusa, na stranicama zalepljenim selotejpom, u rolni dugoj 36 metara.

BAJKE ZA IZVOZ
SA minulog frankfurtskog sajma knjiga, izdavacka kuca „Evro - Đunti“, kako nam je rekao direktor Novica Jeftic, vratila se sa veoma dobro sklopljenim poslovima. Naime, knjige za decu, slikovnice i bojanke domacih autora prodate su izdavacima u Španiji, Rusiji, Ukrajini, Ceškoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji.

* * * * *

SAJAMSKI FORUM POSVECEN UDŽBENICIMA
ZNANJE NA PROVERI

FORUM Sajma knjiga na temu univerzitetsko izdavaštvo i akademska misao u sredu je pokrenuo mnoga pitanja i probleme vezane za izdavanje univerzitetskih udžbenika u našoj zemlji i ukazao na neophodnost regulisanja stanja u ovoj oblasti izdavaštva.
Ilija Vujacic, urednik „Službenog glasnika“, kuce koja izmedu ostalog izdaje literaturu za Beogradski univerzitet i kao izdavac je vezana za nekoliko fakulteta u Srbiji, naglasio je da je u ovim slucajevima izdavac samo saradnik fakulteta, koji pruža usluge preloma i štampe, dok je na ovim obrazovnim institucijama da odaberu odgovarajuce udžbenike u skladu sa svojim programima. On je skrenuo pažnju i na neophodnost standardizovanja kvaliteta fakultetskih udžbenika, a pre svega utvrdivanja preciznih kriterijuma koji bi definisali šta jeste a šta nije udžbenik.
Dok se u proteklom periodu cesto dešavalo da privatna izdanja, bez katalogizacije i ikakve kontrole, budu korišcena kao nastavna sredstva na našim fakultetima, eminentni izdavaci pokrenuli su inicijativu za formiranje strucnih organa koji bi se zalagali za zadovoljavanja neophodnih standarda, koja predvida i obavezu da svaki udžbenik ima dva recenzenta, te da studenti ocenjuju udžbenike koje koriste.
Udžbenici koji se trenutno koriste na našim visokoškolskim ustanovama cesto i obimom ne odgovaraju sadržaju i programu datog predmeta, što je još jedan od problema koji bi trebalo rešiti uvodenjem kontrole u ovu sferu izdavacke delatnosti.
Dragan Hamovic, urednik Zavoda za udžbenike, koji osim udžbenika za osnovce i srednjoškolce izdaje i univerzitetsku literaturu, rekao je da je ovaj zavod pre dve decenije pokrenuo ediciju kapitalnih izdanja, koja je zapoceta objavljivanjem sabranih dela Jovana Cvijica. (M. N. M.)

* * * * *

GUŽVA NA ŠTANDU KOMPANIJE „NOVOSTI“
SIMPSONOVI I SLAVNI

NA SVA tri štanda „Novosti“ u Hali 1 Beogradskog sajma i u sredu je najtraženija knjiga bila „20 srpskih podela - Srba na Srbe“ našeg cuvenog dramskog pisca Dušana Kovacevica. Veliki broj posetilaca Sajma knjiga tražio je i knjigu „Patrijarh Pavle“, kao i naslove iz edicije „Sedma sila“, poput „Tito i NATO“ Predraga Simica i „Fišer - kralj šaha“ koju je u sredu na našem štandu potpisivao autor Vladan Dinic. Još jednu knjigu iz iste edicije - „Kina - zmaj na Olimpu“ u cetvrtak ce od 16 do 18 casova potpisivati Aleksandar Novacic.
O razlozima velike popularnosti edicije „Sedma sila“ Dinic je rekao:
- „Novosti“ su uvek imale osecaj, odnosno „nos“ za ono što ljude interesuje. Naslovi koji su dosad objavljeni, izašli su u pravom trenutku, dakle izdavac je reagovao na „prvu loptu“ i u odgovarajucem momentu, i nadam se da ce tako i u buducnosti biti.
Citaoci svih generacija veoma su zainteresovani i za strip „Simpsonovi“ cijih se prvih šest brojeva prodaje u kompletu, po ceni od 150 dinara, kao i za komplet od sedam knjiga iz edicije „Intimni život slavnih“ koji staje samo 499 dinara, a uz koji svakom kupcu sleduje i poklon-knjiga.
Dok je celokupan tiraž knjige „Ce“ Borislava Lalica rasprodat vec drugog dana Sajma, na štandovima naše kompanije i dalje se može naci pregršt interesantnih naslova, poput luksuzne monografije sa poetskim zapisima slikarke Olje Ivanjicki koja ce za vikend biti gošca štanda, intrigantne knjige o Putinu, „Mete“ Vuka Draškovica.

* * * * *

GOST SAJMA, JAPANSKI PISAC NACUKI IKEZAVA O SVOJIM ROMANIMA I PRICAMA
ROBINSON MODERNOG DOBA

GOSTA 53. medunarodnog beogradskog sajma knjiga, Nacukija Ikezavu, koji je otvorio ovu manifestaciju, u Japanu smatraju vodecim savremenim piscem kratkih prica. Do sada nepoznat našoj citalackoj publici, na sajmu je predstavio dve svoje knjige, prvi roman „Tio sa Pacifika“ („Rad“) i zbirku prica „Nepomicni životi“ („Geopoetika“), za koju je dobio najvecu književnu nagradu Japana koja nosi ime slavnogAkutagve.
- Lepo sam razgovarao sa Dragoslavom Mihailovicem, a sad citam njegovu knjigu na japanskom - kaže u razgovoru za „Novosti“ Ikezava. - Pre toga sam citao knjige Danila Kiša i mnogo mi se dopao.
* Objavljene su samo dve vaše knjige na srpskom, možemo li da ocekujemo da ce ih biti više?
- Voleo bih da bude objavljeno mnogo, mnogo mojih knjiga na srpskom jeziku, ali to zavisi od vas. Verujem, ukoliko se dopadnu publici, bice ih više.
* Šta vas je inspirasalo u cuvenoj prici o Robinsonu Krusou, koju ste pretocili u svoju prvu knjigu, koja je tek sad objavljena kod nas?
- Prica Danijela Defoa me je inspirisala da iznesem svoja razmišljanja o civilizaciji i da ispricam slicnu pricu, iz svog ugla. Pisati o junaku slicnom Robinsonu je vrlo dobar primer kako izgleda život na pustom ostrvu bez pomoci civilizacije, bez ljudi, daleko od modernog sveta. Proputovao sam ceo svet, ali zauvek cu pamtiti prvo putovanje koje me je obeležilo kao pisca. Otišao sam na jedno malo ostrvo na Pacifiku i pronašao sebe.
* Knjiga „Nepomicni životi“ sastoji se od cetiri price o Japanu, koje su svojevremeno objavljene u nekoliko razlicitih knjiga. Koliko se Japan i njegova bogata kultura provlace i kroz ostala dela?
- Generalno govoreci, moje teme najviše se ticu Japana. Moje knjige su, uglavnom, istorijske, i da bi citaoci tacno znali da se to dogodilo tu, da se neko rodio tu, neko umro tamo, moram da proucim dosta istorijskih podataka. Poenta je da se pomerate i vi, i citaoci, i da mnoga mesta osvajate maštom. Napisao sam jednu pricu o ostrvu Hokaidu, najsevernijem u Japanu. Zasnovana je na kazivanju moga dede i govori o naporima da se razvije poljoprivreda u lošim uslovima. Nadam se da cete tu pricu moci da procitate jednog dana.
* U književnost ste uplovili sa poezijom, a onda ste poceli da pišete prozu. Šta više cenite, poetski ili filozofski nacin izražavanja?
- Za mene su poezija i filozofija isto. Moji filozofski stavovi su, na neki nacin, izraženi i u mojim romanima i u poeziji. Sada retko pišem pesme. Ranije sam, bar tako su govorili, bio dobar pesnik. Volim da pomislim da moje stvaralaštvo ljudi skladište u frižider, ponekad su tu samo fragmenti, a ponekad najveci deo. Ali, taj najveci deo generalno su kratke price, a ne poezija.
* Da li u Japanu vlada interesovanje za poezijom, na prvom mestu haiku, ili je ono, kao i kod nas, potpuno izbledelo?
- Ne mnogo. Citaju se kratke price, romani, poezija ne. Ne znam zašto je to tako. Ima mnogo romansijera u Japanu. Najpopularniji su oni koji pišu knjige koje služe za razonodu. Ali, poezije nema. Haiku je dobar, ali haiku poezija se cita iz licnog zadovoljstva. Ima mnogo haiku pesnika, oni, uglavnom, svoje knjige štampaju privatno u tiražu od par stotina primeraka. I dele ih svojim prijateljima. Ima mnogo dobre poezije, ali niko je ne piše da bi zaradio novac. S druge strane, izgleda mi da je svako mesto na svetu preplavila americka fikcija, detektivske price, horori...
* Koja je najvažnija zajednicka tema koja okupira pisce s raznih meridijana?
- Kako ljudi mogu da budu srecni sa tako mnogo novca. I kako da pronadu pravi nacin da žive sa njim.
* Kako je život u drugoj zemlji, boravili ste neko vreme u Grckoj, a sad živite u Francuskoj (daleko od vašeg maternjeg jezika), delovao na vas kao na pisca?
- Oduvek sam želeo da putujem u inostranstvo, da pronadem, da saznam i što više naucim, kako bih mogao da izrazim šta mislim o tome. Ponekad obicno putovanje nije dovoljno, vec morate da provedete neko vreme kako biste osetili taj nacin života. U Grckoj sam proveo dve i po godine, bio sam vrlo srecan, a i naucio sam grcki jezik. To su veoma važni elementi za moju profesiju. (D. MATOVIC)

* * * * *

URUCENA NAGRADA SAJMA STRANOM IZDAVACU
“DOSITEJ“ FRANCUSKINJI

Nagrada „Dositej Obradovic“ koju je prošle godine ustanovila Zadužbina koja nosi ime najveceg srpskog prosvetitelja u saradnji sa Medunarodnim sajmom knjiga dodeljuje se stranom izdavacu koji se najviše angažovao na promovisanju srpske literature u cetvrtak ce biti dodeljena francuskom izdavacu Sizan Žil, jednom od osnivaca kuce „Gaia Edision“ iz Bordoa. Nagradu ce uruciti ministar kulture Nebojša Bradic na svecanosti u Hali tri u okviru Sajma kontinuiranog obrazovanja „Zvonce“ u 18 sati. Zaslugom Sizan Žil, na frankofonskom govornom podrucju objavljena su dela Svetislava Basare, Velimira Curguz Kazimira, Erika Koša, Mirjane Novakovic, Mihajla Pantica, Miroslava Popovica, Milivoja Srebra, Dragana Velikica. Nagrada se sastoji od zlatnika i srebrnjaka sa likom Dositeja, 15-dnevnog boravka u Srbiji i laurtet che mochi da odabere tri knjige srpskih autora koje želi da objavi u svojoj zemlji o trošku organizatora nagrade. Nagradeni izdavac ce imati pravo da pet godina besplatno koristi štand na Beogradskom sajmu.

* * * * *

PREDSTAVILI SE PISCI, ILUSTRATORI I IZDAVACI IZ KANADE
STRAST PREMA KNJIGAMA

GOSTI iz Kanade - pisci, ilustratori i izdavaci, predstavili su se u sredu na beogradskom Sajmu knjiga, manifestaciji u kojoj ucestvuju vec šesti put, dok su 2003. bili i njeni pocasni gosti.
Književnica Kristijana Ševret izrazila je zadovoljstvo što prisustvuje manifestaciji na kojoj se oseca velika strast prema knjigama, i dodala kako je snažna volja za stvaranjem dobre književnosti prisutna kako u Kanadi, tako i u našoj zemlji.
- Moramo opstati u vreme Interneta i racunara, kada se cesto postavlja pitanje da li ce knjiga opstati, a ja duboko verujem da ce ona preživeti - istakla je Ševret, koja ce u cetvrtak na Filološkom fakultetu u Beogradu održati predavanje o dvema kanadskim književnicama, dok je u sredu predstavila knjigu za decu „Saucesnici Medenjaka“, u izdanju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.
Naš popularni autor koji vec dugo radi u Kanadi, David Albahari, ove godine je objavio cetiri knjige: roman „Brat“ , zbirku prica „Svake noci u drugom gradu“, knjigu eseja „Dijaspora i druge stvari“, kao i knjigu za decu „Ema i jež koji nestaje“.
- Zbog ove knjige za decu sam morao i sam da podetinjim, a uradio sam je u saradnji sa mojim zemunskim drugom ilustratorom, Dušanom Petricicem - rekao je Albahari, koji ce u cetvrtak sa Petricicem predstaviti ovu deciju knjigu u izdanju „Cepter Book Worlda“.
Filip Sovažo, predsednik Medunarodnog sajma knjiga u Kvebeku, rekao je da je saradnja biblioteka u Beogradu i Kvebeku sjajna, te da su zahvaljujuci toj saradnji gradani Kvebeka u mogucnosti da upoznaju srpsku kulturu i književnost. Protokol o saradnji izmedu sajma knjiga u Beogradu i sajma knjiga u Kvebeku potpisan je 2003.godine.
Patrik Eber, otpravnik poslova u ambasadi Kanade, naglasio je da je i Ministarstvo kulture Republike Srbije ostvarilo odlicnu saradnju sa kanadskim Ministarstvom za kulturu i Savetom za kulturu. (M. N. M.)

* * * * *

PROMOCIJE NA ŠTANDU

12.00 Udruženje pisaca „Poeta“ - predstavljanje knjige „Deco šta mislite o ...“ autor Sanja Petrovic
12.00 Kvark Medija - edukativno zabavna softverska aplikacija „Kvark Iljd I Iljs“
13.30 Elektronske zbirke fizika i hemija
15.00 Softverska aplikacija za pripremu testova
12.00 IK „Draganic“ - promocija udžbenika i.k. Draganic od strane autora i glavnog urednika
12.00 Enco book - promocija knjige za decu „Putovanje Srbijom sa Maksom“, zamišljena kao nagradni kviz za dva tacna odgovora poklon knjiga
10.00 Prirodnjacki muzej, Beograd - promocija knjige „fotografija kao muzejski predmet“ mr Mile Karas i promocija izložbe „Dinosaurusi Argentine - džinovi Patagonije“ video prezentacija
12.00 Francuski kulturni centar - predstavnik agencije „Campusfrance“ ce deliti materijal i pružati informacije o studijama u Francuskoj, programima ucenja jezika.
12.00 Mladinska knjiga Beograd - promocija školskih prirucnika, Vodic kroz lektiru, Periodicni sistem elemenata
10.00 Extreme cc - promocija i prodaja najpoznatijih multimedijalno edukativnih sadržaja radenih po školskom programu.
12.00 Štand SPC - „Svetosavsko zvonce“ - Mošo Odalovic - „Gde je mamino dete“
13.00 Štand SPC - „Svetosavsko zvonce“ - dr Zorica Kuburovic - „Ocaravanje“
14.00 Štand SPC - „Svetosavsko zvonce“ - dr Milena Severovic - „Sunceva zlatna kocija“ bajke
18.00 Štand SPC - promocija knjige patrijarha Pavla „Post i sveto pricešce u pravoslavnoj crkvi“
19.00 Štand SPC - promocija knjige „Kosovo i Metohija, mi ili oni“, govore Amfilohije Radovic, Matija Beckovic i autor Zejnel Zejneli
12.00 Kulturno izdavacki centar „Srpska kuca“ - promocija mladih pisaca „Srpske kuce“
12.00 Nnk international - promocija izdanja predvidenih za osnovnu i srednju školu: Hemija - zbirka takmicarskih zadataka za osnovnu školu, biologija - zbirka takmicarskih zadataka za osnovnu školu, Srpska istorijska citanka 2, Strast za matematiku, Anatomski atlas

* * * * *

U CETVRTAK NA SAJMU

Sala „Slobodan Selenic“
12.OO Vodic za dobar udžbenik - opšti standardi kvaliteta udžbenika. Promocija knjige. Autori dr Ivan Ivic, Ana Pešikan, mr Slobodanka Antic.
16.00 Dokumentarno ekološki film o zaštiti prirodne sredine kao sredstvo u metodici nastave. Ucesnici autori filmova Oliver Fojkar i Bratislav Grubac i koordinator obrazovnih programa zavoda za zaštitu prirode Srbije.
Sala „Borislav Pekic“
12.00 Predstavljanje casopisa National Geografic Junior i likovne kulture za 2. razred osnovne škole autora Nevene Hadži Jovancic.
13.00 Promocija knjige „I Moca hoce u školu“ autora Sime Cucica i promocija knjige „Sima Cucic književnik i kriticar“ zbornik radova. O knjizi govore Radovan Vlahovic, dr Tihomir Petrovic, recenzent i mr Predrag Jašovic.
18.00 Promocija mladih pisaca „Srpske kuce“

 

serbparty azraciodeKarte