DSSound - music from yugoslavia - muzika iz jugoslavijeHow to buy / How to pay
Kako kupiti / Kako platiti

e-mail: dr@dssound.com | Phone: (416) 421-7437 | Toll free 1 877 DSSOUND/Shiping world wide, original cd dvd / Saljemo u sve zemlje sveta, originalne cd , dvd
Pop, Rock & Dance
  Najnovije
  The Best Of
  Kompilacije
  Dance
  Deciji
  Jazz i klasika
  Ostali albumi
Folk (Narodna)
  Najnovije
  The Best Of
  Kompilacije
  Starogradska & Romska
  Kola & Trubaci
  Izvorne narodne
  Ostali albumi
Video kasete
  Najnovije
  Filmovi
  Muzika folk
  Muzika rock
  Deciji
  DVD
Ostalo
  Karte/Tickets
  Knjige
  Dresovi
  Slatikisi
   
  TOP LISTA
  SPECIAL OFFER
  ESSENTIAL CD's

Contact | Special | Marketing | Radnja u Torontu | Toronto desavanja |Veleprodaja | Linkovi | Katalog | Konverzija

All CD, DVD , Saban Bajramovic click here

Utihnuo „crni glas u belom odelu”

 

„Kralj romske pesme” Šaban Bajramovic preminuo juce u Nišu u 72. godini, ostavivši iza sebe neizbrisiv trag

Niš – Bilo je tek sat i po iza jucerašnjeg nedeljnog podneva. Kao obicno u to vreme mnogo je onih koji sede u niškim kaficima, mnogo šetaca centralnim ulicama, parkovima, u Gradskoj tvrdavi u Nišu. Nijedna vest u poslednje vreme nije tolikom brzinom prostrujala kroz Niš i ražalostila mnoge njegove žitelje. Brzinom munje mnoge je zatekla. I isto tako brzo se prenosila – od jednog do drugog Nišlije, od usta do uha...

– Umro je Šabi... Samo je to bilo dovoljno da prestanu žagor i galama, da se u kaficima i na terasama restorana i kafana iskljuci muzika. Odjednom je zavladala cudna tišina. I mir.

Prestalo je zauvek da kuca srce velikog umetnika. U vecnom gradu rimskog imperatora cara Konstantina, koji postoji na ovim prostorima i obalama Nišave skoro dva milenijuma, i iz kojeg je poteklo mnogo znamenitih, poznatih i priznatih, Šaban Bajramovic imao je svoje mesto i, kako je sam znao bezbroj puta da kaže, svoje vecno ime. Samo pre desetak dana u niškoj bolnici, skrhan teškom bolešcu, požalio se da živi najteže dane.

„Borim se za život, srce mi je slabo. Ali,okružen sam izuzetnom pažnjom svih oko sebe, prijatelja i poznanika, lekara... Tek sada vidim da nisam uzalud ulagao celog sebe da bi se proculo za Niš i Srbiju, da bi romska pesma izborila svoje mesto u svetskoj muzici”, vrlo razborito govorio nam je Šaban, žaleci se na sudbinu. Nije, stalno je ponavljao, uspeo da dobije penziju, a poneo je brojna priznanja. Zbog toga je živeo teško, u nemaštini...

Veliki umetnik, autor koji je od zaborava otrgao, obradio i priredio više od 350 originalnih romskih pesama, niška „Crna mamba”, covek kojije nametnuo svoj stil i nacin pevanja, na muzickoj sceni proveo je bezmalo pola veka. Prihvacen pre nekoliko decenija na balkanskim i evropskim prostorima, majstor džeza i bluza, šansone i kancone, narodne pesme i sevdalinke, obeležio je jedan dug period. Sredinom aprila ove godine srpski i romski Net King Kol, Djuk Elington i Frenk Sinatra zajedno, Pavaroti, Šarl Aznavur – prosto receno „kralj kraljeva romske pesme”, napunio je 72.godine. Taj rodendan proveo je u bolnici, u Sremskoj Kamenici, kod Novog Sada. Trebalo je da 8.aprila, na Svetski dan Roma, održi veliki koncert u „Sava centru” u Beogradu. Tokom priprema za spektakl iznenada mu je pozlilo. Srce je pocelo da ga izdaje, završio je u bolnici.

Nije bilo koncerta u „Sava centru”. Odložen je za neku drugu priliku, kada Šaban ozdravi, receno je, uz verovanje da ce tako i biti. Nažalost, nece.

Nije bilo Šabana ni na velikoj i zapaženoj promociji knjige o njemu, autora Radeta Vuckovica Niškog, pod simbolicnim nazivom „Kralj romske pesme”, a u kojoj je opisan celokupan život i veliko stvaralaštvo umetnika. U vreme promocije, ranije zakazane za pocetak aprila ove godine, Šaban je vec bio u bolnici, na lecenju. Govoreci o knjizi i umetniku autor Vuckovic je tada rekao:

– Njegova licnost je jedinstvena, a delo neprocenjivo. Šaban Bajramovic je stanovnik Niša i Srbije, ali necemo pogrešiti ako kažemo i cele planete.

Nije pogrešio Rade Vuckovic. I zakazao je novu promociju „cim Šaban dode u Niš”. Ali...

Šaban se pocetkom maja, pošto je završio lecenje u Kamenici, vratio u Niš. Ali, samo nekoliko dana proveo je sa svojom porodicom. Opet ga je bolest zaskocila, javile su se nove i teže srcane smetnje, opet klinika, bolnica... Ipak, pocetkom prošle sedmice izašao je sa Klinike za kardiologiju u Nišu, primao je u svojoj malenoj kucici na niškoj trošarini posete, razgovarao sa prijateljima, sa znanima i neznanima koji su dolazili da ga vide. Pre tri dana, u petak, rekao nam je prof. dr Jozef Glasnovic direktor Klinike za kardiologiju u Nišu, sacinjen je uput za VMA. Trebalo je da danas Šaban nastavi lecenje u jednoj od najeminentnijih medicinskih ustanova u nas.

Nažalost, ni tamo nije stigao. Smrt ga je pretekla. Pozlilo mu je juce oko 12 casova. Pozvana je hitna pomoc koja ga je pregledala u njegovoj kuci i konstatovala težak infarkt.

Istoga casa zapocela je borba i trka sa vremenom. Borba sa smrcu i za život. Uz zvuke sirene prebacen je na Kliniku za kardiologiju. Odmah je smešten u koronarnu jedinicu, preduzete su sve mere, zapocelose sa reanimacijom, ali srce nije izdržalo. Umro je Šabi.

Kralj romske pesme, „Crna mamba iz Niša”, srpski i romski Net King Kol zaspao je juce vecnim snom.

Nece se više uživo slušati „crni glas u belom odelu”. Odlazi zauvek ikona romske muzike, najbolji bluz crnog coveka izvan Amerike „car careva” romskog soula i bluza. Ali, ostaju velike uspomene i nezaborav na osmeh koji nije skidan sa lica, na coveka koji je plenio svojom energijom i prisnošcu, na najplodnijeg, najslavnijeg i najpopularnijeg pevaca, pesnika i i jedinstvenog kompozitora na svetu.

Toma Todorovic
[objavljeno: 09/06/2008.] 

 

Najnovije pop rok CD
  RENTIRAJTE DVD Online
  CLEARENCE
  VEEELIKI POPUST
  BOX SETOVI-discount
 

Leb i sol live

  Z Joksimovic-The Best
 

EKV revisited

  Sigurno najbolje
  Colonia
  Flamingosi
  Neda Ukraden
Folk (Narodna muzika) CD
  Lepa Lukic
  Grand hitovi 21
  Stoja best of
  Mile Kitic best of
  Miljan Miljanic
  Kafanske pesme
  Usnija Redzepova
DVD
  B Dugme -USA /Kanada tour live
 

Selo gori a baba se ceslja

  Kursadzije 2
  Guca
  Seljaci
  Uslovna sloboda
Ostalo
  RENTIRAJTE DVD Online
  CLEARENCE
  VEEELIKI POPUST
  BOX SETOVI-discount
   
  TOP LISTA
  SPECIAL OFFER
  ESSENTIAL CD's
legende koncert toronto vancouver  april
kidsclub
Karte
azra
DJ
Serbiannet>
tenis
Dragan Hair Design
ciode
ciode
jewery