11 Septembra u Torontu,

Toronto international film festival 2006

 

online prodaja originalnih CD &DVD

dr@dssound.comTel 416 421 7437. Home page klikni ovde

GORAN PASKALJEVIC - Premijera novog filma -OPTIMISTI -

Trijumf "Optimista" u Valjadolidu

29 oktobar 2006
Film Gorana Paskaljevica "Optimisti" trijumfovao je na 51. medunarodnom festivalu u Valjadolidu, koji je završen u subotu uvece, prenosi Beta."Optimistima" je dodeljen gran pri Zlatni klas, a Lazar Ristovski je dobio nagradu za najbolju mušku ulogu. Paskaljevicev film je nagradio i žiri mlade publike, saopštio je juce Nova film.Trijumfu filma na ovom uglednom svetskom festivalu prethodio je izvanredan prijem i kod kritike i kod publike. Paskaljevic je pre deset godina vec osvojio najviše priznanje festivala u Valjadolidu za film "Tuda Amerika".

Gran pri podrazumeva i novcanu nagradu za pomoc distribuciji filma "Optimisti" (35.000 evra), koji pocinje da se prikazuje u bioskopima širom Španije od 5. novembra.

"Srpski reditelj Goran Paskaljevic se istakao na festivalu svojim najnovijim filmom 'Optimisti', koji je usaglasio publiku i najzahtevnije kriticare", piše danas dnevnik Mundo.

"S genijalnim glumcem Lazarom Ristovskim, Paskaljevic je napravio izuzetan film, lucidan, tužan i duhovit istovremeno", navodi Pais.

"Velicina ovog filma leži u njegovih pet originalnih prica (scenario Vladimir Paskaljevic), koje surovim humorom oslikavaju lažnu nadu", ocenjuje kriticar lista Razon.

"Snimljen vizuelno upecatljivo, ali nijednog trenutka pretenciozno, film 'Optimisti' istice izvanrednu kreaciju Lazara Ristovskog", navodi ABC.

Manuel Peres, generalni direktor Nacionalne televizije Španije (TVE) vec je najavio otkup ekskluzivnog prava da film "Optimisti" prikaže u svom redovnom programu, posle prikazivanja u bioskopima.

 

 

Svetska turneja Paskaljevicevog filma

Pogledajte galeriju sa snimanja filma

„Optimisti”
Prvo ide u Toronto
Pozivi sa više festivala filmu koji govori o vremenu u kojem mnogi love u mutnom na ruševinama izgubljenih iluzija


Najnoviji film Gorana Paskaljevica „Optimisti” ušao je u zvanicni program predstojeceg Medunarodnog festivala u Torontu koji ce se održati od 7. do 16. septembra, u glavnoj selekciji „Majstori filmske režije” (Masters), zajedno sa najnovijim filmovima Almodovara, Šabrola, Kaurismakija i kanskog pobednika Kena Louca, saopštila je producentska kuca „Nova film”. Svetska premijera našeg filma zakazana je za 11. septembar u velikoj sali Paramounta, uz još dve dodatne projekcije.

Film je pozvan da bude pocasno prikazan u selekciji Masters, na filmskom festivalu u Kopenhagenu koji ce se održati od 21. septembra do 1. oktobra, a medunarodni Festival mediteranskog filma u francuskom gradu Monpeljeu, na kome je prošle godine Paskaljevic sa svojim filmom „San zimske noci” dobio Gran pri festivala „Zlatnu Antigonu”, uputio je poziv našem autoru da ovogodišnje izdanje svecano otvori novim filmom 27. oktobra.

„Optimisti” ce biti prikazan u oktobru i na filmskom festivalu „Novi film” u Montrealu u okviru posebnog programa „Spotlight Goran Paskaljevic” kao i na medunarodnom Filmskom festivalu u Pusanu (Južna Koreja), u Rejkjaviku, na Islandu i u panorami evropskog filma u Atini. Tribeka filmski festival u Njujorku, koji se održava u aprilu 2007. godine pod pokroviteljstvom poznatih filmskih umetnika, reditelja Martina Skorsezea i glumca Roberta de Nira, takode je uputio poziv najnovijem Paskaljevicevom filmu i uvrstio ga u takmicarski program.

Domaca premijera filma „Optimisti” predvidena je za 27. septembar u Domu Sindikata u Beogradu i 28. u „Areni” u Novom Sadu.

Inace, ovaj film cine pet crnohumornih prica iz naše svakidašnjice, a inspirisan je Volterovim delom „Kandid” koji kaže da je „optimizam kada neko uporno tvrdi da mu je sve dobro, iako mu je sve loše”.

Scenario je napisao Vladimir Paskaljevic, muziku je komponovao Aleksandar Simic, a naš poznati glumac Lazar Ristovski tumaci cak pet glavnih uloga u pet razlicitih prica. Pored Ristovskog, u filmu igraju i Petar Božovic, Viktor Savic, Nebojša Glogovac, Mira Banjac, Slavko Štimac, Bojana Novakovic, Nebojša Milovanovic, Dragan Jovanovic, Boro Stjepanovic, Milan Tomic, Ivan Bekjarev i još trideset poznatih glumaca. Producent filma je „Zepter International”, „Nova film” i „Zillion”.

– Veoma sam zadovoljan što se filmu širom otvaraju vrata u svetu, jer srpski filmovi, kao što je poznato, bez velikih festivala teško da mogu da dodu do distributera u inostranstvu. Posle Toronta imacemo prve rezultate o interesovanju inostranih distributera, jer je ovaj festival, uz Kanski i festival u Pusanu u Južnoj Koreji, najveci svetski filmski market, kaže Goran Paskaljevic, kome je ovo vec cetrnaesti celovecernji igrani film u karijeri.

Na našu molbu da prokomentariše cinjenicu da je film „Optimisti” uvršcen u master sekcije uglednih festivala u kojima se uobicajeno prikazuju filmovi svetskih majstora filmske režije, Paskaljevic izjavljuje:

– Takve selekcije i programi sada postoje na vecini festivala u svetu, i po pravilu imaju veliku pažnju. Na taj nacin se, doduše, ne borim za nagrade, ali sam ih vec dovoljno dobio.

• Sa ovim filmom zapravo zatvarate jedan filmski krug?

– „Bure baruta”, „San zimske noci” i „Optimisti” za mene predstavljaju trilogiju koja govori o našem vremenu i Srbiji u poslednjoj deceniji. Prvi film govori o sveprisutnom nasilju, drugi o autizmu koji je zahvatio ne samo pojedince, vec na neki nacin i celo društvo, dok film „Optimisti” govori o vremenu u kojem se prožimaju ocajanje i nada, stvarni i lažni optimizam, fikcija i stvarnost, u kojem mnogi love u mutnom na ruševinama izgubljenih iluzija.

• Znaci, nije nam bolje?

– Naslucuju se poboljšanja u mnogim segmentima života, ali da bi nam zaista bilo bolje moramo da rešimo neke krupne probleme. Potrebno je da prevazidemo raskole i svi zajedno sagledamo šta je naš nacionalni interes. Mnogi su u tome uspeli pa verujem da cemo i mi jednog dana. Naravno, neophodno je da se suocimo sa neposrednom prošlošcu i priznamo sopstvene zablude i poraze, odgovorio je Paskaljevic.

Naš reditelj istice da se posebno raduje domacoj premijeri koja ce uslediti krajem oktobra. Interesuje ga reakcija naših gledalaca na ovu crnohumornu komediju mentaliteta sa plejadom naših vrsnih glumaca predvodenih Lazarom Ristovskim.


D. Lakic
[objavljeno: 23.08.2006.]
Mozete kupiti DVD originalni od Gorana Paskaljevica -SAN ZIMSKE NOCI -Klikni ovde

POGLEDAJTE INSERT IZ FILMAKlikni ovde


 

Svi ostali CD ,DVD VHS Klikni ovde
 

torontofest serbparty azraKarte