online prodaja originalnih CD &DVD

dr@dssound.comTel 416 421 7437. Home page klikni ovde

Proglašen najbolji roman na srpskom jeziku u 2006. godini

 

 

Kupite knjigu

klikni ovde


Basari NIN-ova nagrada
Odluka doneta većinom glasova žirija, tri prema dva
Svetislav Basara
(Foto: J. Milovanović)

Svetislav Basara dobitnik je NIN-ove nagrade za najbolji roman kritike na srpskom jeziku u 2006. godini, za knjigu „Uspon i pad Parkinsonove bolesti” (izdanje Grafičkog ateljea „Dereta” iz Beograda), saopštio je juče žiri u prostoru Alfa banke Srbija, sponzora novčanog dela nagrade od 7.000 evra. Ova odluka donesena je većinom glasova žirija.
Posle nekoliko krugova glasanja u najuži izbor za NIN-ovu nagradu ušli su romani Srđana Valjarevića „Komo”, Mirjane Mitrović „Emilija Leta” i Svetislava Basare „Uspon i pad Parkinsonove bolesti”. U završnom delu glasanja za roman Mirjane Mitrović glasali su Slobodan Vladušić i Aleksandar Jovanović, dok su za roman Svetislava Basare glasali Milan Vlajčić, Tihomir Brajović i Stevan Tontić, rekao je predsednik žirija Milan Vlajčić, koji je zatim pročitao sažeto obrazloženje pomenute odluke.

– Roman Svetislava Basare pripada njegovom poetičkom krugu promišljanja odnosa civilizacije, moralnosti i bolesti koje nas nagrizaju u rasponu od srednjovekovnih progona do novovekovnih koncentracionih logora i gulaga. Ostvaren u žanru koji podrazumeva preklapanja vremena, korišćenja istorijskih dokumenata i apokrifnih, izmišljenih svedočanstava, ovaj roman u svojoj dramaturgiji i ironično-grotesknom tonu pokazuje zbog čega je njegov pisac već zauzeo zapaženo mesto u srpskoj književnosti, rekao je Vlajčić dodajući još jedno važno zapažanje žirija:

– Nagrađujući ovaj roman žiri želi da istakne njegovu polifonu strukturu, njegovu polemičnost, koju takođe treba prihvatiti sa određenom ironijom i skepsom. Možda će neko reći da je Basara otvorio previše tema i povoda nego što to struktura i sklop romana mogu da podnesu, ali u savremenoj književnosti odavno više ne važe uzori klasične mere i čistote žanrovskih oblika.

Posle zvaničnog saopštenja odluke žirija, Milan Vlajčić je u razgovoru sa novinarima rekao da iako ove godine nije bilo izrazitog favorita za nagradu, njegov favorit je u pretposlednjem krugu bio roman Srđana Valjarevića. Takođe je naglasio da su prošlogodišnju romanesknu produkciju odlikovale vrlo dobre knjige autorki, među kojima su pored Mirjane Mitrović i Sanja Domazet i Barbi Marković. Odgovarajući na novinarska pitanja, članovi žirija isključili su mogućnost da je ovoga puta NIN-ova nagrada Basari pripala zbog ugledanja na nominacije iz prethodnih godina. Vrednovali smo samo ovaj Basarin roman, rekao je Vlajčić.

Svetislav Basara pojavio se u svečanoj sali Alfa banke odmah nakon proglašenja i kratko izjavio:

– Čovek ne zna da li je bolje da dobije ili da ne dobije NIN-ovu nagradu. Ako je ne dobije, to je nedostatak, a ako je dobije, naći će se u gužvi. 

NIN-ova nagrada biće Svetislavu Basari uručena u Aero klubu u Beogradu 25. januara.


M. Vulićević
[objavljeno: 19.01.2007.]

 

 

 


 

Svi ostali CD ,DVD VHS Klikni ovde
 

serbparty azraciodeKarte