online prodaja originalnih CD &DVD

dr@dssound.comTel 416 421 7437. Home page klikni ovde

NEBO IZNAD KRAJOLIKA - Novi film iz BIH - Nenad Djuric

 

 

Pogledajte zvanicnu prezentaciju filma

„Nebo iznad krajolika”
Susret civilizacija
„Nebo iznad krajolika”, režija: Nenad Ðuric, uloge: Aleksandar Seksan, Odri Ham, Haris Burina, Jelica Kajasa, Rastko Jankovic... trajanje: 87 min, proizvodnja: BIH – SCG

Aleksandar Seksan i Odri Ham u „Nebu iznad krajolika”


„Nebo iznad krajolika” nepretenciozna komedija bez teze, neslojevite naracije i povremenih dramaturških iskliznuca, sve svoje trapavosti i mane u dobroj meri nadoknaduje ponudenom galerijom zanimljivih karaktera, ekspresivnom fotografijom bosanskih planinskih pejzaža i polazišnom idejom o neobicnom „sudaru” dva kulturološki razlicita sveta. I to je upravo ono što ovaj debitantski igrani film sarajevskog scenariste i reditelja Nenada Ðurica, inace vec proverenog autora dokumentaraca („Bilo jednom na Zapadu BIH”, „Koridor smrti”...), cini toplim, humanim, dopadljivim i vrednim gledanja u bioskopu.

Objektivno, u scenariju (Nenad Ðuric u saradnji sa Vanjom Avdic-Cabric) materijala je bilo za kompaktan kratkometražni film i prava je šteta što se Ðuric nije držao upravo ove forme. „Natezajuci” postojeci materijal na 87 minuta, forsiranjem viška (vrsno) snimljenih sekvenci pejzaža i neba iznad pejzaža, Ðuric se izložio riziku gubljenja cvrstine strukture filma. No, želja da upravo sa ovom pricom debituje u dugometražnoj igranoj formi, bila je jaca od realnih produkcijskih mogucnosti. Naime, ovo je prvi bosanski nezavisni film (bez fondovskih podršci, daleko od postojecih filmskih „klanova” u ovoj zemlji), malog budžeta, snimljen u koprodukciji sarajevskog „Hefta” i niške producentske kuce „Drim kompani”. Nije se ni moglo mnogo bolje, a htelo se progovoriti o razlicitosti i predrasudama o ljudima sa ovog podneblja i obrnuto – o našim predrasudama spram drugih, bez potezanja za bosanski film uobicajenih žanrovskih matrica: tragikomedije, trilera ili ratnog filma. Komedija zablude na talasu cuvenog sarajevskog „novoprimitivizma”, sa jasnim ciljem da nasmeje i razvedri gledaoca.

A razloga za smeh ima na pretek u ovoj prici o starom momku Mehmedu (Aleksandar Seksan) iz bosanskih vrleti, pred cije noge jednog dana, bukvalno sa neba, padne lepa, mlada, emancipovana Francuskinja Debora (francuska glumica Odri Ham), službenica ambasade u Sarajevu, kojoj se tokom leta paraglajderom desio peh. Ne zna šta ju je snašlo ni gde je došla, a valja joj se iz ove planinske nedodije vratiti u Sarajevo. Niti Mehmed razume Deboru niti ona razume dobricinu Mehmeda, ali se komunikacija uz niz nesporazuma razvija, i uz sve Deborine civilizacijske i kulturološke šokove cini dobro polazište za smeh i pocetak roud-muvija. Jer, radnja „Neba iznad krajolika” najvecim se delom dogada na putu, kroz planinske staze i bogaze kojima Mehmed „evakuiše” Deboru na svom crvenom motokultivatoru.

Na ovom neobicnom putovanju, pravoj avanturi, Ðuricevi glavni junaci srecu šarenoliku plejadu likova, od onih rudimentarnih, izvornih, bosanski neposrednih, do onih ispraznih, frivolno urbanih, olicenih uglavnom u službenicima lokalnog internacionalnog osoblja „nastanjenog” u bosanskom protektoratu. Niz pitoresknih karaktera u tumacenju vrsnih bosanskih glumaca (prednjaci Haris Burina u dvostrukoj ulozi, a zapažen je i beogradski glumac Rastko Jankovic) cine ovaj film dodatno zabavnim. Po pojedinacnom doprinosu osim Seksana i nedovoljno iskorišcene Hamove, ipak izdvajamo Nadu Ðurevsku u ulozi Mehmedove majke i Jelicu Kajasu u ulozi planinske poštarke na belom konju, potajno zaljubljene u Mehmeda. Scene njenih izliva ljubomore na Deboru za duže su pamcenje.
Dubravka Lakic
[objavljeno: 31.08.2006.]


Mozete kupiti DVD originalni od Gorana Paskaljevica -SAN ZIMSKE NOCI -Klikni ovde

POGLEDAJTE INSERT IZ FILMAKlikni ovde


 

Svi ostali CD ,DVD VHS Klikni ovde
 

torontofest serbparty azraciodeKarte