online prodaja originalnih CD &DVD

FOR ENGLISH click here

dr@dssound.comTel 416 421 7437. Home page klikni ovde

Gde cveta limun zut

where The Yellow Lemon Blooms

Oni koji znaju da se podsete, ostali da nauce, da se nikada ne zaboravi

Mozete kupiti

- Originalni DVD samo 12.95$ US(17$ CND)KLIKNI OVDE

-Originalni DVD Pal system za Evropu + kopija NTSC for USA &Canada

moci cete da gledate film bilo gde na svetu

POGLEDAJTE CEO FILM (kvalitet na dvd je naravno mnogo bolji)klikni ovde

Svi ostali CD ,DVD VHS Klikni ovde

Krajem 1915. godine, u drugoj godini Prvog svetskog rata, pocetog napadom mocne Austrougarske carevine na malu Kraljevinu Srbiju, srpski narod, njegova vojska i država našli su se pred najvecim iskušenjem u ukupnoj svojoj istoriji. Na Srbiju su krenule združene armije carevina Austro–Ugarske, Nemacke i Bugarske.Braneci svaki put, svako brdo, svaku recicu, kad su svako selo, svaka zaravan, svaki prevoj postajali istorijske kote, Srbija se, uzdajuci se u pomoc saveznika, s vojskom, državnim ustanovama i silnim izbeglim narodom našla na Kosovu, preostalom slobodnom delu svoje teritorije. Tu je svaka dalja borba postala nemoguca, pa su se srpska vlada i srpska Vrhovna komanda, izbegavajuci kapitulaciju, odlucile za jedini, sudbonosan, ali u isto vreme i casni poduhvat da srpska vojska, srpska država i dotle izbegli narod napuste svoju državnu teritoriju i da se u više pravaca, po najvecoj zimi, povuce preko neprohodnih gudura Arbanije i preko dela besputne južne Crne Gore ka Jadranskom moru, u susret saveznicima. I srpski narod i srpska vojska bili su iscrpljeni, na ivici ljudskih snaga, izgladneli i slabo odeveni. Bio je to jedinstven poduhvat u istoriji, da jedna država ode u emigraciju. Bilo je to nezapamceno spašavanje nacionalne casti, velicanstveno po poduhvatu i po velikim žrtvama strašno. Najstrašnije u I Svetskom ratu. Muceništvo srpskog naroda u marševima za opstanak naroda I njegovo oslobodenje steklo je divljenje slobodnog sveta za Srbiju i Srbe. Blagoslovena da si, zemljo, koja si ih ovakvim rodila! – pisale su novine sveta. Došavši saveznicima na Krf, Srbi su sve svoje patnje saželi u pesmu cežnje Tamo daleko. Ovaj stradalni srpski podvig od pre devedeset godina tema je filma Gde cveta limun žut.
scenario: Milovan Vitezovic i Zdravko Šotra režija: Zdravko Šotra narator: Dragan Nikolic uloge: Zoran Cvijanovic, Petar Kralj, Milica Milša, Milenko Zablacanski, Dragoslav Ilic, Hana Jovcic, Dragomir Cumic, Miodrag Radovanovic...
Vise info o filmuklikni ovde

POGLEDAJTE CEO FILM (kvalitet na dvd je naravno mnogo bolji)klikni ovde
 

Dugometražni igrano-dokumentarni film „Gde cveta limun žut“, rađen po scenariju Milovana Vitezovića i u režiji Zdravka Šotre, biće premijerno prikazan 19. juna (17.00 i 19.30) u Pozorištu na Terazijama.

Ove godine navršava se devet decenija od legendarnog manevra srpske vojske u kome je život u albanskim gudurama ostavilo više od 100.000 vojnika i izbeglica. „Gde cveta limun žut“ je priča o tom događaju kakav istorija nikada, ni pre ni posle toga, nije zabeležila, događaju u kome je jedan narod, čitava jedna vojska, vladar, cela jedna država „izašla iz same sebe“.

Ali, kako se navodi ovom dokumentarcu, kroz reči koje Branislav Nušić zapisuje upravo na albanskoj granici, „otadžbina nije predmet ograničen, utelovljen, otadžbina je misao i vera, a misao i vera ne umiru“. Taj moto sledio je i film „Gde cveta limun žut“.

- Ovo je priča o nezapamćenom stradanju i o nama koji smo to uspeli da zaboravimo. Dvadesetak Vitezovića iz malog sela kod Kosjerića nikada se nije vratilo iz Albanije. Moj ded je došao sa šrapnelom koji mu je lutao u stomaku do njegove smrti. U žalosti za dedom pustio sam i ovu bradu koja je do sada stigla i da osedi. Deda je sanjao Solunski front i ja sam voleo da spavam pored njega jer je pričao u snu i jurišao da osvoji ono što nije osvojio. Ta porodična priča je u mojoj poeziji i mom opredeljenju, zato mi je drago što smo uspeli ovaj film da snimimo - objasnio je Milovan Vitezović, koji sa Šotrom uskoro planira i ekranizaciju svog romana „Čarape Kralja Petra“.

Od filma „Marš na Drinu“ Žike Mitrovića iz 1964. godine, ovo je prvi film koji se bavi epopejom srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Šotra pored igranih sekvenci koristi i materijal iz arhiva Jugoslovenske kinoteke, a po prvi put se mogu videti i fotografije iz francuskih i italijanskih enciklopedija koje nikada nisu prevedene na naš jezik.

U igranim delovima ulogu Nikole Pašića tumači Petar Kralj, Zoran Cvijanović glumi kralja Aleksandra, Dragoljub Ilić kralja Petra Prvog Oslobodioca, a Dragan Nikolić je pripovedač čitavog događaja.

- „Gde cveta limun žut“ prikazuje jedan narod, koji sada počinje iz početka kao i te 1914. godine i treba mu samopouzdanje. Ne možemo više da budemo hegemonisti. Možemo samo da ostvarimo hegemonizam nad samim sobom, što bi i bilo dobro. Albanska epopeja je dosta potiskivana za vreme Jugoslavije. Srbi često nisu izbegli kataklizmu da bi se pokazali kao veliki narod, a to su uvek skupo plaćali. Mislim da moramo da nađemo put da izbegnemo u budućnosti takvu sudbinu. U filmu nema velikosrpstva, nastojali smo da budemo krajnje uzdržani. Događaji koje prikazujemo su sami po sebi jaki i nema potrebe da se busamo. Oslanjali smo se na lične uspomene koje su naši ljudi i stranci, učesnici tog stradanja, zabeležili - rekao je za „Blic“ Zdravko Šotra, objašnjavajući da je film rađen po uzoru na Bi-Bi-Si dokumentarce.

„Gde cveta limun žut“ će uskoro biti prikazan i na RTS-u, u saradnji sa Ministarstvom prosvete biće prosleđen svim školama u Srbiji, a naći će se i na DVD izdanju preveden na engleski, francuski i grčki jezik.

M. Graf

 

 

 

 

 

 

serbparty azraciodeKarte