online prodaja originalnih CD &DVD

dr@dssound.comTel 416 421 7437. Home page klikni ovde

 

Emir Kusturica dobio orden

Viteza reda umetnosti i književnosti

 

Kusturici najviše priznanje

Francuske u oblasti kulture
To je velikan koji u sebi nosi sve ono što predstavlja Evropa, rekao je francuski ministar kulture Reno Donedije de Vabr

Emir Kusturica i francuski ministar kulture Reno Donedije de Vabr
(Foto Ana Otašević)

Specijalno za „Politiku” od dopisnika Tanjuga
Pariz – Francuski ministar kulture Reno Donedije de Vabr uručio je juče orden Viteza reda umetnosti i književnosti Emiru Kusturici, koji time nastavlja tragovima druga dva velika srpska umetnika koji su ostavili neizbrisiv trag u francuskoj i evropskoj kulturi, Danila Kiša i Vladimira Veličkovića. „Ovo je najveće priznanje koje Francuska dodeljuje u oblasti kulture, čime je želela da izrazi divljenje Kusturici. To je velikan koji u sebi nosi sve ono što predstavlja Evropa – pozitivne vrednosti, dramu, tragediju. On je umetnik osobite snage i genijalnosti”, rekao je ministar kulture nakon uručivanja ordena Kusturici.

Vabr je specijalno za „Politiku” objasnio da je ovo ne samo nagrada za Kusturičin raznovrsni doprinos francuskoj i evropskoj kulturi, već „za čitavu njegovu ličnost, zato što ona otelovljava evropski genij kome sam želeo da odam počast”.

Francuski ministar je u izjavi za „Politiku” istakao da srpski režiser „simbolizuje kulturnu različitost za koju se zalažemo i zbog toga sam mu zvanično rekao da su mu sva mesta kulture na raspolaganju ukoliko želi da snima film u Francuskoj, kao što želimo da mnogo francuskih umetnika snima u Srbiji i u ostatku Evrope”.

„Srećan sam što mogu da vam uručim priznanje francuske publike za vaše jedinstveno delo, vašu neobuzdanu maštu, izuzetnu ludost i razoran humor koji ste uneli u evropsku i svetsku sedmu umetnost, za duboke veze koje vas spajaju sa našom zemljom i za Evropu kulture za koju se zajedno borimo i koju vi otelovljavate strasno i vatreno”, rekao je Vabr stavljajući orden Kusturici.

U ekskluzivnom intervjuu „Politici”, koji će u celini biti objavljen u nedeljnom izdanju, Kusturica je rekao da je Francuska „verovatno jedina zemlja koja je u stanju da uzme u obzir celokupno moje stvaralaštvo – to što pravim filmove, muziku i što sam glasan kad je reč o politici. Sve to mi stvara osećaj slobode i energije za koju mislim da se ne nalazi često u zapadnoj Evropi.”

„Lepo je što Francuska čuvajući ovu tradiciju okuplja ljude iz čitavog sveta koji se bave kulturom. Time što im daje ovo visoko priznanje ona uvećava i svoj značaj u svetu”, rekao je Kusturica u intervjuu „Politici”.

Vabr je Kusturicu nazvao slobodnim i netipičnim umetnikom velikog humanističkog dometa, u čemu je tajna njegove privlačnosti kod publike. U govoru uoči uručivanja ordena ministar se osvrnuo i na Kusturičinu muzičku karijeru u rok grupi „Zabranjeno pušenje”, na njegovo „utopijsko selo” na Mokroj gori, u okviru kojeg je srpski reditelj otvorio i bioskop, na njegovu nesuđenu fudbalsku karijeru i njegov dokumentarni film o Maradoni koji uskoro treba da bude završen, kao i pank operu „Vreme Cigana” koja će u junu biti premijerno izvedena u pariskoj „Operi Bastilja”, i novom filmu „Zavet” koji se očekuje na ovogodišnjem Kanskom festivalu.

Poželevši Kusturici još mnogo „renesansi” na ovom filmskom festivalu, ministar je naročito istakao da je Kusturica dvostruki dobitnik Zlatne palme, za film „Otac na službenom putu” (1985) i „Podzemlje” (1995), kao i da je 2005. predsedavao kanskom žiriju.

Primajući priznanje Kusturica je objasnio da je umalo ostao bez ordena koji mu je bio poslat još pre četiri meseca, i koji je zaboravio u koverti pre nego što je napustio Beograd.

„Shvatio sam da odlazim u Pariz bez ordena. Srećom, jedan prijatelj je zaustavio avion i pronašao kovertu”, rekao je Kusturica prilikom primanja nagrade, zahvalivši se ministru i Tjeriju Fremou, umetničkom direktoru Kanskog festivala, koji se nalazio u publici.

Ceremoniji je prisustvovao veliki broj zvanica iz francuskog Ministarstva kulture i Ministarstva spoljnih poslova, kao i ambasador Srbije Predrag Simić, i direktor Kulturnog centra Srbije u Parizu, Živadin Mitrović.


Ana Otašević
[objavljeno: 09.02.2007.]

 

 

 

A STA KAZETE VI ?

Napisite nam (samo ako ste gledali film , mi iz DS SOUNDA jos nismo ) a mi cemo da okacimo OVDE

klikni ovde i posalji e mail


 

Svi ostali CD ,DVD Emira Kusturice Klikni ovde
 

serbparty azraciodeKarte