online prodaja originalnih CD &DVD

dr@dssound.comTel 416 421 7437. Home page klikni ovde

Karaula

Border post

Film Rajka Grlica (prvi posle 10 godina)

Zvanican sajt filma Karaula klikni ovde

 

Izuzetno dobar film

Kupite originalan DVD(pogledajte insert iz filma)

Pio

Posle pauze od 10 godina veliki majstor filma Rajko Grlic je pokazao kakao se prave dobri filmovi.Odlican scenario , vrhunska gluma i njegovo rediteljsko majstorstvo je kao rezultata dalo ovaj po nama izuzetan film.


Karaula je komedija koja govori o našoj prošlosti bez nostalgije i mržnje. To je komicna prica o ljudima koji su na pragu tragedije. Radnja je smeštena u 1987. godinu i odvija se u karauli na makedonsko-albanskoj granici. SFRJ broji svoje poslednje dane iako to zapravo još uvek niko ne shvata a možda i ne želi da shvati. Neobican slucaj unosi nemir u svakodnevni vojnicki život: frustrirani i vecito pijani porucnik Safet Pašic oseca neobican bol na privatnom mestu. On poziva jedinog doktora medu vojnicima, Sinišu, koji u diskreciji dijagnosticira polnu bolest. Pokušavajuci da pronade nacin da sakrije svoju neprijatnu situaciju, a još više da bi izbegao odsustvo zbog bolesti, Pašic objavljuje vanredno stanje na granici tvrdeci da se armija Albanije sprema za napad. Burleska se pretvara u ratnu psihozu, vojnici kopaju rovove. Pašic je izgubio kontrolu i iz dana u dan sve je gori. Siniša je umešan u opasnu ljubavnu avanturu a njegov najbolji prijatelj Ljuba Lalovic cvrsto odlucuje da napusti vojsku. Polako, cela situacija izmice kontroli... Rajko Grlic, po romanu Ante Tomica Ništa nas ne sme iznenaditi.


Uloge: Sergej Trifunovic, Toni Gojanovic, Emir Hadžihafizbegovic, Bogdan Diklic, Verica Nedeska, Igor Bencina

 

Proljece 1987., mala karaula na jugoslavensko-albanskoj granici. Porucnik Safet Pašic (Emir Hadžihafizbegovic) osjeca bolove na osjetljivom podrucju. Zove jedinog lijecnika u karauli, Sinišu Sirišcevica (Toni Gojanovic) koji mu javlja nezgodnu vijest - boluje od sifilisa. Lijecenje traje 3 tjedna i za to vrijeme Pašic ocito ne može kuci ženi pa izmišlja da Albanci spremaju napad . Uvodi izvanredno stanje i nitko ne smije van osim Sirišcevica koji po Pašicevom nalogu odlazi po lijekove i u posjete Pašicevoj ženi (Verica Nedeska). Dok u karauli raste frustracija zbog izolacije, buntovni Paunovic (Sergej Trifunovic) sukobljava se s porucnikom Pašicem, a zatim dolazi na ideju kako može napustiti karaulu. Istovremeno, Sirišcevic zapocinje zabranjenu vezu s Pašicevom suprugom...

Alfa i omega cijelog projekta je Rajko Grlic, uspješni hrvatski režiser ('Za srecu je potrebno troje','U raljama života', 'Samo jednom se ljubi') i producent ('Novo novo vrijeme', 'Sretno dijete') koji je stekao reputaciju u bivšoj Jugoslaviji, a i u svijetu. Tako je uspio progurati film na raznim natjecajima i okupiti brojne producente, od neizbježnog Borisa T. Matica do srbijanskog glumca Zorana Cvijanovica i bosanskog režisera Ademira Kenovica. Oni su opet okupili iskusnu filmsku ekipu. Snimatelja Slobodan Trninica, montažera Andriju Zafranovica, kompozitoricu Sanju Ilic (bio je predviden i Goran Bregovic!), holivudsku montažerku zvuka Suzanu Peric i mnoge druge filmaše koji su mu pomagali (Goran Rušinovic na storyboardu, Igor Mirkovic kao istraživac povijesne grade).

Film ce ipak najviše ostati zapamcen po glumcima: Toni Gojanovic (o kome smo vec pisali) u debitantskoj ulozi, putena Verica Nedeska ('Bal-Can-Can'), Emir Hadžihafizbegovic ('Gori vatra') kao tragikomicna oficircina, Bogdan Diklic ('Gori vatra') kao ambiciozni pukovnik te najupecatljiviji od svih, Sergej Trifunovic ('Munje') koji se udomacio u ulogama simpaticnih bitangi.

Film ima tipicne grlicevske elemente: romanticno-erotsku vezu glavnih likova koji samim time što žive u Jugoslaviji moraju proživljavati društvena i politicka previranja te zemlje. 'Karaula' ima i velike šanse da postane hit - snimljena je na predivnim lokacijama kod Ohridskog jezera, uz puno popularne yu-glazbe; od rocka (Idoli, Haustori, EKV) do folka (Halid Bešlic, Vesna Zmijanac). Kao komedija može privuci skepticnu hrvatsku publiku, tematikom i glumcima i i ostatak jugoslavenske publike, a za zapadne gledatelje ovo je informativna antiarmijska i antikomunisticka satira koja anticipira jugoslavenske ratove.

Glavni temelj filma je scenarij Ante Tomica koji poslije uspjeha filma 'Što je muškarac bez brkova' opet potvrduje svoj scenaristicki potencijal. Na službenoj stranici filma nalazi se i prica oko nastanka scenarija koja je toliko duhovita da bi mogla biti snimljena kao kratka humoreska. Roman prema kojem je snimljen film, 'Ništa nas ne smije iznenaditi', sam je Tomic adaptirao prema Grlicevim željama, a osim imena i nacionalnosti nekih likova (bosanski porucnik Pašic u romanu je madarski porucnik Nad!) glavna promjena je u kraju filma. Grlic je ocito htio da film više korespondira s politickom situacijom tog vremena te je htio pokazati kako je armijski sustav, izdrilan na antialbanskoj paranoji i borbi protiv vanjskog i unutarnjeg neprijatelja, bio programiran da jednom eksplodira.

One koje pobliže zanima kako zaista izgleda scenarij i koliko se razlikuje od Tomicevog romana upucujemo na novo izdanje romana koje se povodom filma izdaje zajedno sa scenarijem pa filmofili imaju što usporedivati.

 

A STA KAZETE VI ?

Napisite nam (samo ako ste gledali film ) a mi cemo da okacimo OVDE

klikni ovde i posalji e mail


 

Svi ostali CD ,DVD VHS Klikni ovde
 

serbparty azraciodeKarte