DSSound - music from yugoslavia - muzika iz jugoslavijeHow to buy / How to pay
Kako kupiti / Kako platiti

e-mail: dr@dssound.com | Phone: (416) 421-7437 | Toll free 1 877 DSSOUND/Shiping world wide, original cd dvd / Saljemo u sve zemlje sveta, originalne cd , dvd
Pop, Rock & Dance
  Najnovije
  The Best Of
  Kompilacije
  Dance
  Deciji
  Jazz i klasika
  Ostali albumi
Folk (Narodna)
  Najnovije
  The Best Of
  Kompilacije
  Starogradska & Romska
  Kola & Trubaci
  Izvorne narodne
  Ostali albumi
Video kasete
  Najnovije
  Filmovi
  Muzika folk
  Muzika rock
  Deciji
  DVD
Ostalo
  Karte/Tickets
  Knjige
  Dresovi
  Slatikisi
   
  TOP LISTA
  SPECIAL OFFER
  ESSENTIAL CD's

Contact | Special | Marketing | Radnja u Torontu | Toronto desavanja |Veleprodaja | Linkovi | Katalog | Konverzija

Filmski festival Srbije

All DVD , movies BUY NOW click here

Scena iz filma „Zavet” Emira Kusturice

  Filmski festival Srbije U glavnom takmičarskom programu biće prikazano 15 domaćih filmova, od kojih sedam premijernih

Prvi filmski festival Srbije biće održan od 3. do 8. jula u Novom Sadu u organizaciji Filmskog centra Srbije i udruženja „State of Exit” koji organizuje muzički festival Egzit, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji u Medija centru u Beogradu. U glavnom takmičarskom programu „Nacionalna klasa”, posvećenom domaćim delima, biće prikazano 15 filmova, među kojima i sedam novih ostvarenja:

„Hadersfild” Ivana Živkovića,

„Promeni me” Milutina Karadžića,

„Peščanik” Sabolča Tolnaija,

„Odbačen = obeležen” Miloša Radivojevića,

„Agi i Ema” Milutina Petrovića,

„S.O.S. Spasite naše duše” Slobodana Šijana

i godinama očekivani „Belle epoque” Nikole Stojanovića.

U konkurenciji su i filmovi koji su već prikazivani: „Guča” Dušana Milića, „Hamlet” Aleksandra Rajkovića, „Anđeli 3: Rokenrol uzvraća udarac” Petra Pašića, „Konji vrani” Ljubiše Samardžića i „Klopka” Srdana Golubovića.

Na otvaranju festivala, van konkurencije, biće prikazan film „Zavet” Emira Kusturice, dok je za zatvaranje predviđena drama „Optimisti” Gorana Paskaljevića, takođe van konkurencije. –

Osnovna propozicija glavnog takmičarskog programa je da je film kompletno završen bez obzira da li je prikazivan u bioskopima ili ne – istakao je Dragan Jeličić, programski direktor festivala. On je dodao da u takmičarskom programu neće biti prikazan film „Crni Gruja i kamen mudrosti” jer to zahtevaju producenti filma. Filmovi glavnog takmičarskog programa konkurisaće za jednu od 14 nagrada, a glavna nagrada, Gran pri festivala „Ibisa”, dobila je ime po retkoj ptici čije je stanište u oblasti Dunava, u okolini Novog Sada. Petočlani žiri, u kojem će raditi po dva filmska autora iz inostranstva i Srbije i jedan iz zemalja iz regiona, dodeliće i nagrade u kategorijama: režija, scenario, glavna ženska i muška uloga, epizodna ženska i muška uloga, fotografija, muzika, montaža, zvuk, scenografija, kostim i maska, a biće dodeljene nagrade kritike i publike, kao i priznanje za životno delo. Drugi takmičarski program festivala okupiće oko 15 evropskih filmova koji su dobili finansijsku podršku evropskog filmskog fonda „Eurimaž”, a te filmove će ocenjivati tročlani međunarodni žiri.

Filmski festival Srbije, u saradnji sa Radiotelevizijom Srbije, pokrenuo je fond za postprodukciju, iz čijih sredstava su završena tri nova filma takmičarskog programa – „Hadersfild”, „Agi i Ema” i „S.O.S. Spasite naše duše”. Festival pokreće još jedan fond, Dunavski filmski fond koji bi trebalo da udruži 10 zemalja kroz koje protiče Dunav. Prva sesija ovog fonda na kojem bi trebalo da bude potpisana inicijativa za njegovo osnivanje biće održana 7. i 8. jula, najavljuju organizatori, a ideja fonda je se ostvare koprodukcije među zemljama članicama i da se prva sredstva dodele sledeće godine. – Festival je pokrenut u želji da ne bude još jedna smotra na kojoj autori jedni drugima daju nagrade već mesto razvoja srpske kinematografije. Ovaj festival će biti most između srpskog filma i ostatka sveta, autora odnosno projekata i sredstava i, najvažnije, filma i srpske publike koje je sve manje u bioskopima – istakao je glumac i producent Dragan Bjelogrlić, predsednik Upravnog odbora festivala. On je dodao da će visine nagrada festivala zavisti od podrške Vlade Republike Srbije, dodajući da su festival već podržali Izvršno veće Autonomne pokrajine Vojvodine, Skupština grada Novi Sada i mnogobrojni sponzori. – Decentralizacija zemlje se ne može zamisliti bez kulture, a Novi Sad ima tendencija da bude važan kulturni centar. Kao pokrovitelj, Izvršno veće Vojvodine podržalo je festival sa 30 miliona dinara, a muzički festival Egzit sa 25 miliona dolara. Nadamo se da će se filmski festival izgraditi kao Egzit koji danas više sredstava vraća državi, nego što mu država daje – naglasio je Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine. – Ne mogu precizno reći koliko iznosi budžet festivala, ali je 40 odsto budžeta obezbeđeno iz sponzorskih sredstava – izjavila je Svetlana Jovičić, direktorka Festivala, i dodala da su osnovni ciljevi festivala razvoj kinematografije u svim njenim delovima i vraćanje publike u bioskope. Iz tog razloga festival će promovisati koncept – grad bioskop, a filmovi će biti prikazivani u Srpskom narodnom pozorištu, bioskopu na otvorenom u porti Katoličke crkve, bioskopu „Arena”, Kulturnom centru Novog Sada i u dva bioskopa na otvorenom koji će biti napravljeni za potrebe festivala.

I. Aranđelović [objavljeno: 06.06.2007.]

 

 

Najnovije pop rok CD
  RENTIRAJTE DVD Online
  CLEARENCE
  VEEELIKI POPUST
  BOX SETOVI-discount
 

Leb i sol live

  Z Joksimovic-The Best
 

EKV revisited

  Sigurno najbolje
  Colonia
  Flamingosi
  Neda Ukraden
Folk (Narodna muzika) CD
  Lepa Lukic
  Grand hitovi 21
  Stoja best of
  Mile Kitic best of
  Miljan Miljanic
  Kafanske pesme
  Usnija Redzepova
DVD
  B Dugme -USA /Kanada tour live
 

Selo gori a baba se ceslja

  Kursadzije 2
  Guca
  Seljaci
  Uslovna sloboda
Ostalo
  RENTIRAJTE DVD Online
  CLEARENCE
  VEEELIKI POPUST
  BOX SETOVI-discount
   
  TOP LISTA
  SPECIAL OFFER
  ESSENTIAL CD's
legende koncert toronto vancouver  april
kidsclub
Karte
azra
DJ
Serbiannet>
tenis
Dragan Hair Design
ciode
ciode
jewery