U soundtracku hit filma o "Boratu", Sache Barona Cohena ucestvuje i Goran Bregovic. Album ce biti objavljen pod nazivom: "Borat: Stereophonic Musical Listenings That Have Been Origin In Moving Film Borat: Cultural Learnings Of America For Make Benefit Glorious Nation Of Kazakhstan".

Svoj prvi album kazahstanski novinar je promovirao za vrijeme gostovanja u showu "Late Night With Conan O'Brian" na NBC–u.

Cetvrtoj najslavnijoj osobi u Kazahstanu se za vrijeme nastupa na americkoj TV-postaji pridružila i hrvatska keytaristica Belinda Bedekovic, koja je s Boratom snimila duet za pjesmu "You Be My Wife".

Ovaj album uz brojne hitove, medu kojima je i klasik "In My Country There Is Problem" ("Throw The Jew Down The Well"), donosi i tri videosegmenta O Kazakhstan, Cheese i Humor Coach.

Na albumu su uz Belindu nastupili i najpopularniji predstavnici romske muzike u svijetu, kao što su Esma Redžepova, Kocani Orkestar i Fanfare Ciocarlia teGoran Bregovic sa svojim Ederlezima.

online prodaja originalnih CD &DVD

dr@dssound.comTel 416 421 7437. Home page klikni ovde

BORAT - Film o kome se prica

 

 

STA KAZE FILMSKA KRITIKA
Urnebesna nekorektnost
Film „Borat: Kulturno uzdizanje u Americi u korist slavne nacije Kazahstana”, režija Lari Carls, scenario i uloga: Saša Baron Koen, trajanje: 84 minuta, proizvodnja: SAD 2006.


U dokumentaristicko-snimateljskom pohodu uzduž i popreko SAD Borat Sagdijev, kazahstanski novinar, peva kao gost americku himnu uoci pocetka rodea. Obraca se publici, i izražava podršku americkoj borbi protiv terorizma. Sledi buran aplauz. Zatim želi Americi pobedu u Iraku. Opet gromki aplauz. Uzvikuje, potom, i niz neumerenih militaristickih parola, sve dok na kraju ne poželi Amerikancima da „tako izbombarduju Irak, da tamo još hiljadu godina iz peska ne proviri ništa osim guštera”. Deo publike i dalje aplaudira, a ostatak je izbezumljen jer je uhvacen u klopku vlastitih niskih strasti.

Ovo je samo jedna od epizoda urnebesnog roud-muvija „Borat: Kulturno uzdizanje u Americi u korist slavne nacije Kazahstana” Saše Barona Koena, kembrickog doktora istorije, politicki najnekorektnijeg komicara današnjice i zvezde „Da Ali Dži šoua” na HBO televiziji. To je i dobar primer onog što Saša Koen, i inace, radi preko lika koji je stvorio. Koristeci kazahstanskog novinara kao lakmus, Koen kao inteligentni i nenadmašni manipulator izvlaci iz okruženja ono najgore mameci svoje sagovornike, ali uglavnom one manje obrazovane i medijski naivnije, u klopku sopstvenih predrasuda.

I dok su omiljene „žrtve” njegovog hiperbolickog humora, ponekad i rasisticke satire u tv-šou uglavnom ljudi sa evropskog Istoka, pre svega žitelji nekih od bivših republika SSSR-a i Balkana, prenevši svog Borata sada i na veliki ekran u formi neodoljivo smešne i veoma bezobrazne politicke satire, Koen se fokusirao na seciranje onih mracnih, najdubljih atavizama moderne americke kulture.

I u filmu je najocitija i najprizemnija žrtva Koenovog „boratizma” naravno evropski Istok, ali je satira na racun „istocnjaka” u ovom slucaju toliko preterana i izvitoperena da je niko ne može uzeti za ozbiljno, za razliku od onog što cini Amerikancima u formi duboke subverzije. Odeven u kazahstanskog „klipana”, Saša Koen je za potrebe filma prokrstario Amerikom od Njujorka do južnjacke provincije, suocio se sa feministima, verskim integristima, gej paradom, boravio je na proslavi Dana zahvalnosti, bio na rodeu i promociji knjige Pamele Anderson, a tokom ovakve poludokumentaristicke odiseje zaceprkao je po srcu americke tame i pokazao koliko je malo potrebno da se iza fasade demokratije pronade mukla i teška ignoracija. Nešto izmedu dokumentaristicke, provokativne težine filmova Majkla Mora i uvrnutog humora „Monti Pajtona”.

Iako se može ciniti da su Boratovi štosovi i gegovi priprosti i u stilu usiljeno duhovitih americkih komedija i parodija, ovde je ipak pre svega rec o inteligentno koncipiranom humoru usmerenom na izazovno podrivanje konvencija, primitivizma i snobizma, licemerja, americke nadobudnosti i samodovoljnosti. Baza ovakvog humora svesno je smeštena i u politicki krajnje nekorektno ismejavanje svega i svacega.

„Borat” je režiran lakom rukom (režija: Lari Carls) sa namernom estetikom nevešto snimljenog niskobudžetskog poluamaterskog art filma, onako kako bi ga i kazahstanski novinar „snimao”. Ovo je i film koji se ne propušta, jer izaziva salve zdravog smeha.
Dubravka Lakic
[objavljeno: 10.11.2006.]


Mozete kupiti DVD originalni od Gorana Paskaljevica -SAN ZIMSKE NOCI -Klikni ovde

POGLEDAJTE INSERT IZ FILMAKlikni ovde


 

Svi ostali CD ,DVD VHS Klikni ovde
 

torontofest serbparty azraciodeKarte