DSSound - music from yugoslavia - muzika iz jugoslavije


e-mail: dr@dssound.com | Phone: (416) 421-7437 | Toll free 1 877 DSSOUND/Shiping world wide, original cd dvd / Saljemo u sve zemlje sveta, originalne cd , dvd
Pop, Rock & Dance
  Najnovije
  The Best Of
  Kompilacije
  Deciji
Folk (Narodna)
  Najnovije
  Starogradska & Romska

Contact |Toronto desavanja |

 

Najbolja kafana u Srbiji

Najbolja kafana u Srbiji
Kod Mira - Bogutovac

Ovo nije fancy restoran sa specijalitetima svetskim , ovo je mesto gde cete najbolje na svetu jesti srpska nacionalna jela . I ovde se dolazi zbog jela (ne smem da zaboravim prvoklasnu uslugu, ako ste ovde prvi put pitajte njih - Mira , Pedju ,Dejana , da vam preporuce sta da jedete i pijete - necete se pokajati).

Ono sto je mene fasciniralo je i cinjenica da je kafana prvi put otvorena kao mehana 1830 godine (Zgradu koja je i danas u vlasništvu porodice Matovic, poceo je da zida Sima Matovic trgovac iz Beograda 1826. U spisku mehana Požeške nahije iz 1830, navodi se da je on platio porez za pola godine 6 groša, na osnovu cega se zakljucuje da je mehana tada bila završena i da je pocela sa radom.).I od tada neprekidno do danas i nadam se jos dugo dugo.

Ovo nije nepoznato mesto , ovde svracaju (oni srecnici koji su culi za ovo mesto)kao americki i kanadski ambasador u Beogradu, i gomila ostalih poznatih licnosti pa nemojte da budete zateceni ako vidite neke od tih faca tamo.

Ovo je mali znak zahvalnosti Miru Pedji i ostalima koji su mene i moje prijatelje ugostili na nezaboravan nacin.Jednostavno imam potrebu da ovo moje iskustvo podelim sa vama koji budete citali ovaj tekst i jos bolje videli ove slike dole .

Adresa i ostali detalji o kafani Kod Mira na njihovom sajtu Kafana kod Mira .

064 386 49 44 - Ovo je telefon za rezervacije (pametna stvar da se ucini vikendom kada je prepuno).

Da li cu ja ikada moci da prodjem pored ove kafane a da ne svratim bar na meze - nikada. A vi svratite bar jednom pa mi pisite o vasem iskustvu dr@dssound.com, rado cu ga okaciti na ovoj strani.

 


Matovica kafana u Bogutovcu -snimak iz 1935

Pa ovako je to bilo

Lep majski dan 2009 godine. Ja, moj drug Braco Stefanovic i nase gospodje Ljilja i Sanja krenusmo na Kopaonik na jednodnevni izlet. Moj drug mi je stalno pretio da ce me odvesti jednom u najbolju kafanu u Srbiji. I dok smo se vozili ka Kopaoniku ibarskom magistralom , svratio je u jedno malo mesto (kasnije sam zapamtio i to dobro ime mesta Bogutovac) u jednu kafanicu da popijemo po kaficu i doruckujemo. Za dorucak sir i kajmak sa projom i malo dzigerice na zaru.Nista neobicno za kafane u Srbiji , na puno mesta se ovo moze naci. I sve izgleda obicno dok ne pojedete prve zalogaje. A onda nisam mogao da ne izrazim svoje divljenje za kajmak i sir koji je uz domacu proju imao bozanstven ukus. U too stigose i girice (koje se love u obliznjem potoku) sa ribljom corbom u malom kotlicu. Probali smo i to i opet je sve bilo vanzemaljski dobro. I shvatio sam to je bila ta kafana o kojoj mi je pricao godinama a ja nikada nisam imao vremena da svratim.

Kafana kod Mira u selu Bogutovci.

Kada smo se isto vece vracali sa Kopaonika, nije morao da me nagovara da tu veceramo.Posle rakije od dunje, ovo nas je sacekalo za predjelo. Ovo su rakovi koji su iz obliznjeg potoka ako imate srece da su taj dan isli u lov na rakove.

Posle toga tri vrste sira (kozji koji je fenomenalan i nista losiji ostali

Uz domace tople lepinje stigla je i mala vesalica, od mesa koje vlasnik sam uzgaja.

Pjleskavica sa kajmakom, (obavezno probajte) punjene vesalice i mesano meso.

Salata od pecenih ljutih paprika, zajedno sa urnebes salatom nas je dokrajcila. Bili smo u iskusenju da jos nesto narucimo , ali ni sa ovim nismo mogli da se izborimo , pa je sve ostalo ostalo za drugi put.

Moj odmor se blizio kraju pa nisam dugo cekao da dodjem u ovaj hram dobre hrane. Dva dana kasnije sam moju familiju doveo na tradicionalno godisnje okupljanje (od sada naravno samo ovde).

Vozili smo se iz Cacka do Bogutovca 70km ,ali da je bilo i 700km da se vozi vredelo bi. Tada sam imao prilike da probam i ostale specijalitete i jednostavno nisam mogao da verujem da je sve sto su nam preporucili i doneli bilo neverovatno dobro.SVE bez izuzetka.

Tada smo kao desert (na njihovu preporuku -slusajte ih dobro cete proci) dobili nesto sto cesto sanjam verovali ili ne.

Jabuke u slafroku sa orasima i domacim pekmezom od slijiva koji oni prave. To je nesto sto ne smete da propustite ako vec dodjete ovde ,to je desert sa druge planete.(zao mi je nisam slikao a na njihovom sajtu odakle sam pokupio sve ove slike , nema ove slike )

Ali zato jos nekoliko slika sa njihovog sajta da vidite kako ova najbolja kafana u srbiji izgleda.

 

Ovo sam ja slikao ,tabla na ulazu u kafanu

 

Tekst napisao i uzivao u jelu - Dragan Stojanovic vlasnik DS Sound


 

 

 

Najnovije pop rok CD